Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Congres: “Net-werken voor meer-waarde”

22 februari 2018

Intro

Donderdag 22/02/2018 mochten wij u voor de negende maal ontvangen voor ons jaarlijkse congres. Ditmaal op de pracht locatie van Zilte Zoen te Temse. U zette het thema “Net-werken voor meer-waarde” kracht bij door talrijk aanwezig te zijn. We konden genieten van een variërend en vooral inspirerend programma, waarbij we zowel conceptuele voorbeelden als  praktijkgerichte verhalen te horen kregen.

Dhr. Maertens (AZ Alma & Voorzitter Zorgondersteuning VZW) introduceerde het thema “Net-werken voor meer-waarde”. Inspelend op de actualiteit van de zorgnetwerken nam hij ons mee in hoe Zorgondersteuning met het congres wil tonen hoe u vernieuwend doch pragmatisch de netwerken in kan zetten voor meer waarde voor uw cliënten en uw organisatie. Hiermee wist hij de toon te zetten voor de rest van de dag.

Dhr. Jauquet (Insite Consulting) duwde ons onmiddellijk met de neus op de feiten want “The patient is no longer (the) patient”. Hij slaagde erin ons te wijzen op het feit dat we moeten evolueren van Health Care naar Health Management. De patiënt is namelijk niet langer passief, hij neemt zelf actie. Net als dat het niet nodig is om een universiteit te zoeken om je op te leiden op dezelfde manier zoeken mensen niet per se naar een ziekenhuis voor gezondheidsdiensten. “Waarom zou ik een avond in de week een cursus fotografie gaan volgen, als ik online voor 80 dollar een cursus kan volgen bij topfotograaf Leibovitz ”

Dhr. Huyghe maakte ons  attent op de noodzaak tot herdefiniëring van het zorgproces. De wereld rondom ons evolueert en dit geldt mogelijk zelfs sterker voor de gezondheidszorg. Vandaag de dag faciliteert technologie, groeien het belang en de mogelijkheden van de predictieve zorg en veranderen de zorgprofessionals. Innoveren wordt een noodzaak.

Mevr. de Jong (Elyse Klinieken) liet ons daarop nadenken over hoe social profit en for profit samen in één zorgnetwerk meer waarde creëren. Ze illustreerde het streven naar een nieuw ECO systeem (geen EGO systeem), waarin de patiënt zelf bepaalt wat voor hem WAARDE is. Een spannend thema dat ons op het puntje van de stoel bracht maar ons ook deed vragen welke randvoorwaarden hierbij geformuleerd moeten worden.

Daarnaast waren er ook heel wat innoverende en aanmoedigende praktijkgerichte cases, van een voorbeeld uit het buitenland tot stevige casussen van eigen bodem.

Dr. Dhont (Ziekenhuis Oost-Limburg) liet ons zo bijvoorbeeld zien wat we kunnen leren van een 3e wereldproject ‘The Walking Egg’ voor onze eigen netwerkorganisatie.

Dr. Thoeng (AZ Turnhout) nam ons vervolgens op sleeptouw doorheen het avontuur van de realisatie van het Kempens Hartcentrum. Daarbij illustreerde Mter Dewallens (Dewallens & Partners) hoe  pragmatisch en eenvoudig de onderliggende juridische structuur is opgezet volgens de ‘Structure follows strategy’ visie. Geserveerd als een Tompoes, het gebakje, presenteerde Mter. Dewallens hoe samenwerkingsovereenkomsten werden vastgelegd tussen de ziekenhuizen en de artsen associaties die vervolgens middels een samenwerkingsovereenkomst het Kempens Hartcentrum realiseren. De combinatie van solidariteit, transparantie en responsabilisering kenmerkte het succes verhaal. ¨Passie en hard work voor  “heart work“.

Mevr. Deckers (AZ Turnhout) en Dhr. Boeckx (Amival) toonden ons hoe hand in hand het netwerk versterkt en grenzen verlegd kunnen worden. Waarden kunnen binden en dit heeft geleid tot het creëren van een meerwaarde voor patiënt, apotheek, doelgroepmedewerker en Amival zelf. Daarenboven een heel mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen – CSR.

Mevr. Vandenhoudt, Dhr. Geudens  en Dhr. Van der Borght presenteerden ons dan weer gepassioneerd hun project ‘HaRTenAas’. Waarbij ze ons toonden op welke wijze ze gebruik maken van een geïntegreerd zorgmodel, alsook op welke manier mantelzorger en zorggebruiker serieuze partners kunnen zijn in een netwerk. Een opwindend verhaal, goed voor hart en bloedvaten!

Tot slot laat AZ Turnhout zien hoe je snel en laag hangend fruit van Lean kan plukken. We laten u graag nog eens meegenieten van hun uiteenzetting op deze film.

Als klap op de vuurpijl kreeg Mevr. Tanja Verbinnen de “Lean Award for Gold Care 2018 “. Zij inspireerde met haar eindwerk van de Zorgondersteuning Lean opleiding. Een sterk patiëntgericht project over hoe ouderenzorg echt beter kan. Lean en zorgtechnieken worden hierin samengebracht waarmee zowel de oudere bewoner als de verzorgenden letterlijk en figuurlijk ontlast en ontzorgd worden. De casuïstiek van de ochtendzorg  die na grondige analyse verbeterd werd gaf aanleiding tot de nodige ver- en bewondering.

Kortom, een boeiende dag met inspirerende ideeën!

Programma

09:00 – 09:30: Ontbijtbuffet

09:30 – 09:35: Inleiding

09:35 – 10:15: The Patient is no longer patient – De patiënt verwacht in de zorgsector dezelfde ‘level of service’ als in elke andere sector. Hij is mondiger, selectiever en kritischer en evolueert in een richting die zorginstellingen doet nadenken over hun diensten. Wat kunt u morgen doen wat u vandaag nog niet doet?

10:15 – 10:55: Innovatie als drijvende kracht voor uw zorgnetwerk – De gezondheidszorg evolueert sterk. Via een geïntegreerd zorgmodel gaan we naar betaalbare, organiseerbare kwaliteitszorg. Dit wordt gedreven door technologische innovaties, die een opwaartse innovatiespiraal creëren die disruptief is voor het huidige zorgmodel. Innovatie is een noodzaak. We moeten naar zorgnetwerken die niet morgen, maar vandaag naadloze kwaliteitszorg als doel hebben.

10:55 – 11:30: Pauze

11:30 – 12:15: Een sterk staaltje netwerking – Wie is de niet-voor-de-hand-liggende partner die uw netwerk kan boosten? Laat u  inspireren door het succesverhaal van het Walking-Egg project waarin door samenwerking met de juiste partner een ogenschijnlijk onhaalbare doelstelling toch gerealiseerd werd. 

12:15 – 12:45: Profit en non-profit zorgen samen voor kwaliteitsvolle zorg – De netwerkvorming maakt ook nieuwe structuren mogelijk. De samenwerkingtussen bestaande lokale ziekenhuizen, de nieuwe satellieten van de Elyse klinieken en hun industriële partner B.Braun Benelux toont een dergelijke transformatie.  Zijn er lessen te trekken voor een eventuele samenwerking met uw industriële partners?

12:45 – 14:00: Lunchpauze

14:00 – 14:30: Samen pragmatisch naar een juridische structuur van complexe netwerkzorg – Hoe ontrafelt u de juridische knoop van uw netwerk? U kan snel juridisch verzanden in de complexiteit van de samenwerking tussen ziekenhuizen en artsen en de onderliggende financiële structuren. Het Kempens Hartcentrum leert ons wat deze juridische zorgen zoal zijn en hoe die samen pragmatisch opgelost kunnen worden.

14:30 – 15:15: Hand in hand het netwerk versterken en sociaal investeren – Hoe de kracht van samen dromen uw netwerk kan versterken leert de ervaring uit de Kempen van het sociale-zorgnetwerk tussen Amival en de lokale ziekenhuizen. De samenwerking die startte rond de ‘eenvoudige’ taken zoals het labelen van medicatie blijkt ook zeer succesvol voor de complexe processen als bereiding van chemo.

15:15 – 15:45: Pauze

15:45 – 16:15: De mantelzorger als professionele partner in uw zorgnetwerk – HaRTen Aas is een unieke samenwerking tussen zorggebruiker, mantelzorger en zorgverleners rond chronisch hartfalen. De kracht schuilt in multidisciplinaire zorg op maat waarin zorg- en welzijnspartners uit de eerste en de tweede lijn zijn betrokken en de digitale ondersteuning van mantelzorger en zorggebruiker.  Laat u vertellen hoe u uw mantelzorger professioneel betrekt in uw netwerk middels digitale hulpmiddelen en hoe u door continue feedback het proces real time bijstuurt.

16:15 – 16:30: AZ Turnhout plukt het laaghangende fruit van Lean – AZ Turnhout organiseerde met Zorgondersteuning vzw een in-house opleiding ‘Lean procesmanagement in de zorg’. Luister naar hun boeiende ervaringen, leer hoe kleine inspanningen een groot effect kunnen hebben en je intern netwerk kunnen versterken!

16:30 – 16:35: Lean Award for Gold Care 2018: uitreiking juryprijs – Alle ‘afgestudeerden’ van onze cursus ‘Lean procesmanagement in de zorg’ hebben kans op het winnen van de Lean Award for Gold Care 2018. Benieuwd wie de winnaar/ winnares is? Wij ook …

16:35 – 16:50: Comfortabele winst in de ochtendzorg – Mevr. Verbinnen volgde dit jaar de opleiding ‘Lean procesmanager in de zorg’ bij Zorgondersteuning vzw. Door middel van het slim inzetten van enkele Lean-technieken zorgde ze er niet enkel voor dat de zorg van de patiënt vlotter verliep, maar ook dat deze voor de patiënt comfortabeler werd. Een sterk staaltje patiëntgerichtheid!

16:50 – 17:00: “Nabeschouwing – slotconclusies”

  • Dhr. Rudy Maertens – CEO, AZ Alma & Voorzitter Raad van Bestuur, Zorgondersteuning vzw

17:00 – 18:30: Receptie en netwerkingmoment

Belangrijk

Dit congres beantwoord aan de missie van Flanders’ Care: op aantoonbare wijze en door innovatie het aanbod van kwaliteitsvolle zorg verbeteren en verantwoord ondernemerschap in de zorgeconomie te stimuleren.

Dit congres is tevens goedgekeurd als “Voortgezette opleiding voor de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker” en dit voor 2 punten in module 1: Organisatie en beheer van ziekenhuizen.

Annuleren kan kosteloos tot één week voor het congres door een e-mail te sturen naar info@zorgondersteuning-oud.draftwebsite.be
Wie annuleert minder dan en week en ten laatste 48 uur voor het congres, wordt een administratieve kost van € 75,00 (excl. BTW) aangerekend.
Wie later dan 48 uur voor het congres annuleert, is het volledige bedrag verschuldigd.

Als lid kan u meer zien dan enkel deze terugblik (foto’s, presentaties, artikels, ...).


Nog geen lid?

Word nu lid!

Lidmaatschap controleren

Gegevens

Datum:
22 februari 2018
Evenement Tags:

« Alle Evenementen

Locatie

Deel deze activiteit

Heeft u nog vragen?

Telefoonnummer
0468/01 80 00

E-mailadres
info@zorgondersteuning.be

Ledenvoordeel

  • Gratis deelname aan de ledenactiviteiten
  • Het lidmaatschap is uitwisselbaar onder collega's. Zo kan u, afhankelijk van de thematiek, de juiste personen afvaardigen
  • Een sterk netwerk van collega zorgprofessionals
  • Korting per persoon op ons jaarlijks congres
  • Korting op onze opleidingsprogramma's
Word vandaag nog lid van Zorgondersteuning vzw. Meer info