Zorgondersteuning vzw blogt: De perfecte voorzet

De perfecte voorzet
door Marc Vlaeminck

 

Na de WK-gekte kon ik een verwijzing naar het voetbal niet laten liggen.

Wie oud genoeg is, herinnert zich wellicht nog de openingsmatch van het WK 1982 : Argentinië-België.

Franky Vercauteren zet een spurtje in op de linkerflank en geeft een perfecte gekruiste voorzet aan Erwin Vandenbergh, die maar binnen te tikken heeft : 0-1 voor België.

Nog een perfecte voorzet kregen we tijdens de match België-Japan te zien : enkele minuten voor tijd gooit onze keeper Courtois de bal naar Kevin De Bruyne; deze rukt op en geeft de bal op het juiste moment aan Thomas Meunier. Deze zet voor, Lukaku heeft een wereld-ingeving en laat de bal aan Chadli die onhoudbaar binnentrapt : 3-2 voor de Belgen en een scheve situatie rechtgezet.

Eenzelfde perfecte voorzet kreeg ik deze week in de vorm van een inspiratie voor deze blog.

Eén van mijn taken bij Senior Living Group is het opzetten van special projects en testomgevingen.

Geert is zorgkundige in één van onze woonzorgcentra, en belde mij voor het opzetten van een test rond het ‘verzorgend wassen’. Hierbij wordt de klassieke wasbeurt in een aantal zorgsituaties vervangen door het gebruik van geïmpregneerde wegwerpwashandjes.

De firma’s die deze producten aanbieden hebben het over kwalitatieve én kwantitatieve winst : de huid van de bewoner verbetert, je spaart tijd, manipulaties, water, en handdoeken uit door het niet veelvuldig wisselen van spoelwater, etc … Een ‘waslijst’ aan voordelen, blijkbaar.

Bij dergelijke test heb ik een heel aantal vragen, maar Geert is ze één voor één voor :

  • Wie is je doelgroep ? Hij heeft er met het team goed over nagedacht, en definieerde 5 bewonersgroepen waarbij het verzorgend wassen een meerwaarde kon bieden.
  • Hoe ga je aantonen dat er een significante verbetering van de huid ontstaat ? Ook daar was aan gedacht.
  • Hoe ga je nagaan of je überhaupt tijdswinst behaalt ? We hebben zonet een nulmeting gedaan en de huidige processen in kaart gebracht.
  • Mijn meest vervelende opmerking betreft het invullen van de tijdswinst : Geert en zijn team gaan de vrijgekomen tijd inzetten in een grotere aandacht voor detailzorg, zowel bij de bewoners uit de testgroep, als bij de andere bewoners van de wooneenheid. Ook dit is vooraf besproken in team en uitgeschreven.

De test zal over een periode van 8 weken lopen. Ik kijk nu al uit naar de resultaten …

 

En u, collega zorgactor, mogen we u vanuit Zorgondersteuning misschien ook eens een perfecte voorzet geven ?

Onze 5 daagse Lean-opleiding geniet nu ook een erkenning als educatief verlof, zodat u een belangrijk deel van uw investering kunt recupereren ….

Meer info, prijzen en inschrijven kan via https://zorgondersteuning.be/opleiding/

 

Marc Vlaeminck

Dagelijks bestuurder Zorgondersteuning vzw