Zorgondersteuning vzw blogt: ICT²

ICT²

Beste lezer, wellicht de blog met de kortste titel ooit in onze blog-historiek. En nochtans heeft deze korte titel een dubbele bodem.

ICT staat hier eerst voor Intensive Corona Tales : met Zorgondersteuning geven wij graag in deze nieuwe reeks een platform aan personen en organisaties, die hun Corona-ervaringen en/of -activiteiten willen delen.

Dit idee kreeg vorm, zowel door zelf veel mooie artikels te lezen, en ook door gesprekken met mensen en organisaties.

Zo las ik vorige week het pakkend verhaal van An Ravelingien, beleidscoördinator ethiek en patiëntenbeleving in AZ Delta Roeselare : zij postte haar ervaringen op LinkedIn, nadat ze een shift had meegedraaid op een Covid-afdeling.
We citeren de eerste zinnen : “Mijn gezicht na 1 shift meelopen op een COVID-afdeling. Bezweet, bepukkeld en vermoeid.”
De volledige post is te lezen op https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6734073533057507328/

Heeft u en/of uw organisatie ook een verhaal dat u wil delen, stuur het dan door naar info@zorgondersteuning.be en wij publiceren het graag.

Volgende week plaatsen we hier een interview met Sara Keirse, business manager zorgsector bij Liantis, over hoe zij Corona beleven.

ICT kennen we natuurlijk ook van de klassieke definitie ‘Information and Communications Technology’, wat ons naadloos brengt bij onze volgende digitale activiteit, die doorgaat op donderdag 10 december. Na de bijzonder succesvolle activiteit inzake ‘Lean en financieel-administratieve processen’ kiezen we opnieuw voor de webinar-formule. Wij belichten twee thema’s in  ‘Lean-projecten in de ICT-zorgwereld’.

Eerst komt een duo aan het woord, nl. Dr. Raf Jacobs, NKO-arts in AZ Sint-Blasius Dendermonde en Bart Van der Vurst Director Data Science & Strategy (Moore – Element 61)
Met als werktitel “De kracht van data & artificiële intelligentie (AI) voor uw zorgorganisatie” gaan ze dieper in op big data en AI.

Volgende onderwerpen komen aan bod : waarom zijn data en AI hot topics ? Welke evoluties zien we m.b.t. digitalisering en datacaptatie in de zorg ? Wat zijn concrete toepassingsmogelijkheden ? Zoals steeds kijken we uit naar voorbeelden uit de praktijk.
Dr. Jacobs vertelt hierbij het verhaal van AZ Sint-Blasius, en de MKG classificatie.

Daarna krijgt Tim Weltens de digitale vloer.  Hij is stafmedewerker ICT en Innovatie bij het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen. Hij zal het hebben over de ‘Gegevensdeling binnen de eerstelijnszorg en tussen de eerste- en tweede lijn in de gezondheidszorg – een concrete invulling vanuit de thuisverpleging.” Komen o.a. aan bod :
MijnWGK platform: 3 jaar ervaring in gegevensdeling binnen 1e lijn en met 2e lijn; automatisatie van transferdocumenten automatiseren.
Tim belicht ook enkele toekomstige ICT-ontwikkelingen in de thuisverpleging.

Voor wie zich wat wil voorbereiden op deze activiteit, hebben we nog een kijk- en luistertip :

Kijktip Big Data : reportage Z Healthcare https://www.zorgneticuro.be/videos/z-healthcare-big-data
Luistertip Big Data : podcast Zorgnet Icuro https://soundcloud.com/user-585284764/big-data-in-de-zorg

Alle info en inschrijven kan via : https://zorgondersteuning.be/activities/activiteit-ict/

door Marc Vlaeminck, dagelijks bestuurder Zorgondersteuning vzw