Watten

Onlangs was ik jarig, en iemand stuurde me via Facebook een bericht : ‘Laat je maar eens goed in de watten leggen’.
Volgens Wikipedia zijn ‘watten’ ongesponnen stukken katoen die bij EHBO als verbandmiddel of bij de persoonlijke hygiëne worden gebruikt.
Het gezegde ‘iemand in de watten leggen’ betekent zoveel als ‘iemand verwennen, iemand een groot plezier doen’.
Dat is wat we met Zorgondersteuning in 2021 willen doen : jullie, onze leden, eens goed in de watten leggen.

Congres

Als ik dit schrijf, is ons jaarlijks congres net achter de rug.
We hebben er met man en macht aan gewerkt, en kunnen terugblikken op een mooi resultaat : jullie gaven ons een 4,25/5 voor de organisatie, en een 4/5 voor de relevantie voor jullie job.
Ons congres was meteen het startschot van een goed gevuld jaar : buiten de zomervakantie gaan we jullie iedere maand een activiteit aanbieden.

Ledenactiviteiten voorjaar

Voor de zomer zullen dit allemaal digitale middagsessies zijn, steeds tussen 12 u. en 14.30 u.
Op dinsdag 23 maart bieden we een digitale middagsessie aan rond HR- en payrollprocessen. Hoe rijmt lean op administratie, hoe volg je absenteïsmecijfers op en voer je een aanwezigheidsbeleid, hoe kan je optimaal je personeelskost begroten ?
Op donderdag 29 april komen ‘Bouwen en lean’ aan bod : hoe kan je de leanprincipes toepassen in je bouwconcept, en in de uitrusting van je gebouw ?
Op donderdag 27 mei brengen Dominique Van Dijck en Hans Crampe ons een update over ‘Lean en wetenschap’. Wie er in april 2019 al bij was, weet wat je kan verwachten : een aantal boeiende bevindingen en onderzoeken rond lean en continu verbeteren.
Op donderdag 10 juni volgt dan nog een special over lean in de ouderenzorg : we zijn volop bezig met de voorbereiding. We gaan hier de lean-filosofie koppelen aan heel diverse topics, zoals visie en visie-ontwikkeling, zorgmodellen, en technologische aspecten. Het wordt sowieso een heel boeiende middag.

Ledenactiviteiten najaar

We hopen echt dat we elkaar in het najaar kunnen weerzien. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan staan we bij Zorgondersteuning zeker klaar om onze activiteiten digitaal te organiseren.
Trouwe leden weten het al : in de maand september houden we steeds een activiteit rond apotheekprocessen. Ook dit jaar kunnen we rekenen op de inspiratie van en samenwerking met de VZA, de beroepsvereniging van Vlaamse Ziekenhuisapothekers.
In oktober hopen we jullie te kunnen ontvangen in het OLV-ziekenhuis Waregem. We gaan hier dieper in op vorming, training en opleiding. Hoe kan je zo lean mogelijk nieuwe medewerkers onthalen en opleiden?
In november is het de beurt aan de financieel-administratieve processen. Na de succesvolle middagsessie vorig jaar, gaan we terug de uitdaging aan om een boeiend programma te voorzien.
In december tenslotte is het de beurt aan ‘Lean en ICT’.
Kijk op https://zorgondersteuning.be/activiteiten/ voor een overzicht van alle activiteiten.

Opleidingen

Naast deze ledenactiviteiten zijn er natuurlijk ook onze opleidingen.
Op dinsdag 16 maart a.s. start een open digitale opleiding ‘Lean Expert in Zorg en Welzijn’, en dit in 12 sessies van 2 uur. Wie voor de zomer 2021 nog Lean Expert wil worden, kan zich nog snel aanmelden op
https://zorgondersteuning.be/lean-opleidingen/#lean-expert-in-zorg-en-welzijn. Deze opleiding is erkend binnen het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).

In mei 2021 organiseren we een digitale opleiding Beter Anders, over persoonlijke efficiëntie. Dat hier veel nood aan is, kunnen we opmaken uit de vele reacties tijdens ons congres vorige week. Jos Vanoppen kreeg zeer veel bijval in de chat, toen hij over dit thema een inspiratiesessie gaf.
https://zorgondersteuning.be/beter-anders/

Werkbaarheidscheques

Wil je een aantal medewerkers inschrijven voor één van deze opleidingen, overweeg dan om een dossier in te dienen bij de werkbaarheidscheques, waardoor je 60% kunt terugverdienen van je inschrijvingsgeld.
We geven je graag alle uitleg indien interesse.

Later op het jaar starten we met een derde type opleiding, nl. Integraal Capaciteitsmanagement. Meer hierover in een volgende blog.

Ziezo, we hopen dat jullie met dit aanbod voldoende ‘watten’ ervaren …

Door Dhr. Marc Vlaeminck, dagelijks bestuurder Zorgondersteuning vzw