Thuiswerken in tijden van corona

Thuiswerk  voor en na corona, het zal nooit meer hetzelfde zijn.

In vele ziekenhuizen was thuiswerk maar met mondjesmaat ingeburgerd. Ondanks de vele voordelen die telewerk heeft, bleef er tot nu toe toch nogal wat wantrouwen.

Nochtans kan thuiswerk wel degelijk het verschil maken in productiviteit. Uit de ervaringen  die we zelf opdeden en vanuit toch al flink wat casuïstiek die we horen van thuiswerkers komt steeds dezelfde slagzin naar voor: thuis kan je tenminste iets gedaan krijgen.

Werken in remote teams…

30 procent van de mensen geeft aan dat ze productiever zijn

23 procent zegt meer uren te werken

52 procent zegt minder afwezig te zijn op het werk

74 procent zegt meer loyaal te zijn voor de werkgever

Dat mensen thuis beter kunnen werken dan op kantoor heeft meer vandoen met de vele storingen en afleiding op het werk zelf, waardoor er daar minder gepresteerd wordt.  (Dat zou overigens een les voor het management moeten zijn: hoe organiseer ik het werk in mijn bedrijf/departement zodanig dat mensen er wel kunnen werken).

Mits wat organisatie zijn we ervan overtuigd dat enkele dagen thuiswerk per maand, de productiviteit van werknemers verhoogt. En niet enkel de productiviteit, ook de tevredenheid en de regelruimte. We weten uit tevredenheidsonderzoeken van medewerkers immers al lang heel duidelijk het belang van dit laatste.  En dat is pure extra winst.

Maar nu is er Corona. En dat wijzigt de zaken natuurlijk heel erg. Er is momenteel op ongekende schaal een experiment thuiswerken bezig. Met de vele voordelen van thuiswerken, maar met de vele nadelen die de corona maatregelen ons opleggen.

Voor heel veel mensen komt dit thuiswerk niet enkel plots en onverwachts, maar komt dit ook in een bijna onbeperkte hoeveelheid. Bovendien in omstandigheden die thuiswerken nu eenmaal niet echt faciliteren. In tegenstelling tot de normale adviezen die gelden voor thuiswerk, zijn er nu immers wél kinderen thuis, is er nu dikwijls wél ook een partner thuis aan het werk of aan het studeren.

En door het plotse karakter ontbreken dikwijls twee van de essentiële  omstandigheden om productief te thuiswerken: een goede routine en een goede werkomgeving.

We bespreken in volgende korte blogs mogelijkheden die dit coronathuiswerken ondersteunen. We doen dit aan de hand van enkele stellingen.

 

⇒ Met de kids en je partner samen thuiswerken kan ook.

⇒ Met enkele ingrepen maak je van je huis een perfect office. 

⇒ Ook met je nieuwe vrijheid kan jij je uitstelgedrag de baas.

⇒ Samenwerken op afstand is best mogelijk.

⇒ Ook bij thuiswerk is je chef je grootste vriend.

⇒ Thuiswerken zal nooit meer zijn zoals voor het corona tijdperk.

 

Laat ons tot slot van deze inleiding toch alvast wijzen op enkele positieve zaken.

Thuiswerken was nooit zo gemakkelijk, je kan immers niet naar buiten, niet gaan shoppen, niet naar vrienden. Met de lentezon zo sterk aanwezig als de laatste dagen zal je nooit in een mooiere omgeving hebben kunnen werken als nu, zeker mensen met een tuin kunnen genieten wijl het werken. En ondanks alle nadelen en miserie wat is en wat nog komen zal, we beleven een historische tijd. En met ons thuiswerk schrijven we zelf een beetje geschiedenis.
Ook het verhaal van wat thuiswerken zal zijn post corona. 

 

Stelling 1

Met de kids en je partner samen thuiswerken kan ook.

In de biografieën van de grootste auteurs uit de geschiedenis lezen we bijna altijd als rode draad de eigenaardige routine die ze volgen bij het schrijven.  Freud, Kierkegaard, La Fontaine, Marcus Aurelius, Jung, Franssen, …  De schrijfroutine die bij de allergrootsten zelfs een heus ritueel werd. Steeds dezelfde pantoffels, steeds dezelfde wandelroute voor het schrijven, steeds dezelfde pen, steeds dezelfde plaats. Die routine is als eerste en als laatste nodig om de vrijheid van het thuiswerken om zetten in een ongekende productiviteit.

Daarom dat bij de vele tips die je momenteel leest omtrent thuiswerk, het opbouwen van een routine steeds als eerste staat.

Maar waaruit bestaat nu zo’n routine?

Eerste het gemakkelijkste. Datgene wat iedereen schrijft en wat gewoon echt moet.

 • Sta op tijd op volgens je vaste patroon. Elke dag hetzelfde, in het weekend kies je desgewenst andere uren. Zorg zo voor je eigen ritme.
 • Was en kleed je alsof je naar kantoor vertrekt. Zeker als er ook medebewoners thuis zijn. Het is voor  hen een eerste ‘niet storen’ signaal.
 • Bepaal je werkuren. Hou deze zoveel als mogelijk elke dag dezelfde, zo kweek jij snel zelf je eigen routine. Werk steeds aan dezelfde werktafel.
 • Plan je pauzes en je maaltijden zoals je dat ook op kantoor zou doen. Hou je hier aan. Blijf weg uit de keuken. Het is te verleidelijk om de hele tijd te onderbreken voor een snack uit de frigo of snoepkast.
 • Stel elke dag je werkplan met je to do’s op. Idealiter doe je dat de avond van tevoren. Denk aan je keien (je belangrijkste taken) en je kikkers ( de zaken die je aan het uitstellen bent). Zij behoren als eerste op je takenlijstje. Effen het pad, leg alles klaar, dat behoedt je straks voor uitstellen.
 • Werk in pomodoro’s. Dit is echt de ideale concentratietip: werk 25 minuten en pauzeer dan even. Loop wat rond, beweeg, kijk even naar buiten, .. En start je nieuwe pomodoro van 25 minuten werken en vijf minuutjes pauze. Je productiviteit wordt ongekend hoog.

Het grote voordeel van thuiswerken is dat je minder gestoord wordt dan op kantoor. Tenminste als je erin slaagt om je zelf niet te storen…

 • Schakel je whatsapp, facebook en twitter uit als je werkt.
 • Maak afspraken met je vrienden en familie. Deze zijn of werken ook in afzondering, ze werken thuis of zijn mogelijks technisch werkloos. Ze hebben tijd en nood aan contacten. Das gans normaal. Laat hen je werkuren kennen. Vraag dat ze deze respecteren, dwing desnoods af.
 • Lees maar enkele keren per dag de nieuwsbulletins (rond elf uur als er een corona update komt is een goed moment).
 • Werken met televisie aan gaat niet! Werken met de radio werkt voor sommigen wel, voor andere niet. Maar dit is nu niet het moment om daar mee te experimenteren.
 • Beloon jezelf tussendoor voor je harde werk, maar doe dit niet met Netflix. Een extra mindfulness sessie is een beter idee.

 

En dan nu de echte uitdaging. Hoe hou je deze routine terwijl de kinderen thuis spelen of studeren. Terwijl je partner ook thuis aan het werken is. Met zijn eigen routine of in het ergste geval non-routine.

We moeten hier niet flauw over doen. Het is onmogelijk een actief huishouden en familiaal leven te combineren met productief thuiswerken. Maar de tijden zijn wat ze zijn. Voel je hier ook niet te schuldig over. Je verhoogde productiviteit, het wegvallen van vele storingen en het wegvallen van alle verplaatsingen laat je best toe om op zestig procent van de tijd dat je normaal van huis weg bent meer dan je normale productie te behalen. Maar toch, die kids en partner… En dat huishouden.

 • Maak afspraken over je werkuren.
 • Verdeel samen met je partner de uren dat jullie de kinderen oppassen.
 • Maak afspraken met de kinderen. Hoe klein ze ook zijn, ook zij kunnen wel structuur aan. Ze kennen dat van in de klasjes of van in de school. Intensifieer de momenten dat je met hen speelt, en intensifieer dan de momenten dat zij alleen bezig zijn. Leer hen de pomodoro techniek.
  Maak ook voor hen een schema op (vanaf zeven jaar moeten zij nu immers ook thuiswerken). Pas je taal en symbolen aan hun ontwikkelingsstatus aan.
 • Stem je werkritme af met dat van je partner als dat met de kinderen mogelijk is.
 • Creëer stoplichten voor je medebewoners. Zet een rode vlag of een ander symbool aan je werktafel als je werkt, als teken dat storen niet mogelijk is. Kies creatieve manieren om je werkplaats af te schermen.
 • Beperk huishoudelijke taken tijdens je werkuren, en kies een strikte routine voor de huishoudelijke zaken die je toch moet doen. Tuinonderhoud, bevoorrading en klusjes in huis stel je uit of combineer je met de aandacht voor de kinderen. Zo combineer je het nuttige met het nodige.

 

Samengevat. Zorg voor een routine. Maak afspraken en structuur in het samenleven met je medebewoners. Maar toch ook, wees wat mild voor jezelf in deze coronatijd. Het is allemaal niet ideaal, maar geloof echt wel dat als je enkele uren per dag echt geconcentreerd en efficiënt werkt, je best heel veel gedaan krijgt.

Jos Vanoppen