Humaniora

Humaniora

Ik wil jullie iets verklappen : ik broed op een boek. Vorig jaar, te midden van de coronacrisis, realiseerde ik me dat ik eind 2021 40 jaar actief ben in de residentiële ouderenzorg.
Die gelegenheid wil ik aangrijpen om een aantal zorgverhalen te vertellen : het wordt een relaas van mensen en modellen die me doorheen de voorbije 4 decennia hebben geïnspireerd.
Mijn eerste hoofdstuk is quasi af : ik keer terug naar wie en wat mij heeft aangezet tot het inslaan van de richting ‘verpleegkunde’.
Vandaag keer ik nog wat eerder terug, tot in mijn collegetijd : ik volgde de richting Latijn-Grieks, en ik had er zowel leraars die je konden maken, als konden kraken.
Over de tweede groep zal ik het niet hebben, het was ook de kleinste.

Mij blijft vooral bij wat ik er als persoon heb mogen ervaren, nl. het feit dat fijne leerkrachten je verder boetseren, je ‘humanior’ maken (letterlijk : menselijker).
Ze voegen waarde toe aan de leerlingen die aan hun worden toevertrouwd. En zo is de brug met ‘lean’ gelegd.

Op donderdagmiddag 10 juni houden we een nieuwe digitale middagsessie, een special inzake ouderenzorg, met als werktitel ‘Lean in visie en technologie’.
Het wordt een programma, verzorgd door mensen die met hun twee voeten in de zorg staan.

Karin Capieau is praktijkspecialiste bij Arjo en bijt de spits af.
Karin volgde zeer recent een open opleiding ‘Lean Expert in Zorg en Welzijn’ : in deze sessie stelt ze een knap verbeterproject voor over het gebruik van glijzeilen in de zorg voor personen met dementie. Ze diende dit project in ter afronding van haar lean-opleiding.

Daarna komen Peter Goossens en Matthijs Pouwels aan de beurt.
Peter is directeur van WZC Het Lindehof, in Belsele : hij brengt ons de resultaten en de conclusies van een verbeterproject inzake verzorgend wassen, dat hij in zijn voorziening voerde met Locomotion.

Matthijs Pouwels, is IQ product specialist bij Essity : hij licht het project Tena Smart Care toe vanuit een nationale en internationale invalshoek.

Na de twee eerder ‘technologische’ bijdragen, hebben we nog twee lezingen inzake lean en visie.
Onder de werktitel Persoonsgerichte zorg in de praktijk  brengen Steven Mesure, coördinator woonleefteam St Camillus Wevelgem en Frederik Vincx, van Soulcenter een boeiend verhaal.

Steven vertelt over de switch die zij maakten naar een echte belevingsgerichte zorg en zinvolle dagbesteding. Over het leefplan dat ze maakten voor iedere bewoner. Komen o.a. aan bod : de herwerkte intakegesprekken, een nieuwe vorm van bewonersoverleg, multidisciplinaire overlegmomenten. Ze introduceerden ook een werking met aandachtspersonen en begeleidingsprofielen. Frederik Vincx van Soulcenter heeft hen hierbij geholpen, en kadert deze werkwijze.

Eline Pollet tenslotte zal ons inwijden in de filosofie van Maria Montessori : Eline is directeur van Hof De Meersseman in Ichtegem. Ze volgde recent een doorgedreven opleiding bij Senior Montessori; ze vertelt over deze nieuwe aanpak, hoe deze kadert in de visie van haar huis, en welke impact deze heeft op bewoners, families, medewerkers, vrijwilligers, …

Neem deel aan deze middagsessie en ervaar hoe de diverse sprekers hun zorg en begeleiding ‘humanior’ hebben gemaakt …

Alle info over deze sessie en inschrijvingen via : https://zorgondersteuning.be/event/lean-ouderenzorg/

Door Dhr. Marc Vlaeminck, dagelijks bestuurder Zorgondersteuning vzw