Zorgondersteuning vzw blogt: minder.

Minder

Het was me het voorjaar wel. Het coronabeestje beheerste zowat alles en iedereen. Niet in het minst onze zorgverleners. Maar ook directeurs, managers en leidinggevenden in zowat alle departementen in alle mogelijke verzorgingsinstellingen werden gevat. Iedereen was dit keer gelijk voor de wet. En iedereen heeft hard moeten werken. Heel hard. En, vooral, iedereen moest plots van alles anders doen dan datgene wat vanuit beleidsplannen en kwartaaldoelen op de agenda stond.

De grote verdwijntruc

Daardoor gebeurde er ook wel iets vreemds. Corona werd plots  allesoverheersend. Het slorpte alle mogelijke tijd en energie op. Het was daardoor bijna niet mogelijk om gedurende enkele maanden wat dan ook anders nog te doen. Alles schoof noodgedwongen op. En blijkbaar lukte dat opschuiven wel. Want de wereld bleef doordraaien.  Wat gebeurde er dan met al dat andere werk?
Veel schoof naar achter, omdat er plots andere prioriteiten waren.  Da’s simpel. Zeker als de andere prioriteit zo duidelijk was als nu het geval met Corona.
Veel viel zonder twijfel ook gewoon weg. Het bleek toch niet zo belangrijk als eerst gedacht. Toen er wel tijd voor was bleek het geen probleem meer. Iemand anders loste het ondertussen op. Sommige zaken verdwenen wellicht ook gewoon van de agenda en niemand dacht er nadien nog aan. Het kan dus minder ook blijkbaar…

Unplugged

We stappen nu het verlof in. En dat is verdiend. Oververdiend. Vele bestuurders zullen wellicht even moeten afkicken na de enorme workload. Na de stress. Na de vele onzekerheden. En zonder twijfel zullen velen al met onrust denken aan het najaar. Wànt corona is nog niet weg. Dat is wel duidelijk. Maar na die paar dagen van onrustige afkick volgt er hopelijk voor iedereen een deugddoend verlof.

Minder…

Een verlof dient om minder te doen. Of minstens om andere dingen te doen. Daarvoor is het uitgevonden. Hopelijk beseft ieder van u dat nog. Want dat besef verhindert u om heel dat verlof vol te proppen zoals u al elke werkdag volpropt. De rush naar het zuiden zal dit jaar wel wat minder zijn. Maar de rush naar nog te ontdekken (!) gebieden in België wordt met ongekende middelen aangeprezen. Wees dus op uw hoede. Minder doen, dat is wat we iedereen in dit verlof echt toewensen.

… is meer

Te veel volgepropte werkdagen geven flink wat onverwachte nadelen. Het stimuleert je om meerdere zaken tegelijk te doen, waardoor je niets meer echt goed doet. Een te volle agenda en te volle geest ontnemen je alle focus, waardoor je niets meer echt goed doet. Maar het grootste nadeel wellicht is dat er geen tijd meer rest om na te denken. Dat is voor elke leidinggevende werkelijk nefast. Bovendien,  hoe groter je verantwoordelijkheid in je organisatie, des te nefaster  het is.

En daarom zeggen we precies dat minder eigenlijk meer is. Minder zaken doen, betekent  dat je de zaken die je wél doet, beter doet. Verwar druk bezig zijn nooit met productiviteit. En verwar productiviteit nooit met succes! Als je niet véél doet, maar enkel de belangrijke zaken en als je dan aan deze zaken je volledige aandacht geeft, dàn ben je succesvol.

Een lege dag is geen verloren dag

Probeer dit verlof ook eens één of enkele dagen niets op voorhand te plannen. Niets maar dan ook echt totaal niets. Geen taken, geen tuinwerk, geen bezoeken, geen inkopen. Niets. Ervaar het bevrijdende gevoel als je in bed kruipt en bedenkt dat je de volgende ochtend gewoon niets hoeft te doen. Dan sta je op en je bekijkt de wereld. Je zal andere zaken zien dan normaal, want je gaf jezelf daar vandaag de tijd voor.  Geniet ook even van de verveling. En wees gerust. Je zal merken dat die verveling en dat niets doen, niet lang duurt. Ook deze dag zal zich uiteindelijk vullen. Maar het zal anders zijn dan anders.

Lezen is tweemaal gewonnen

Lezen is vermakelijk. Je kan er in wegdromen. Het brengt je in een flow.  Maar lezen is meer dan dat.  Het stimuleert je brein tot andere gedachten, tot fantasierijke ideeën. Heel bruikbaar straks in je werk. Wat je leest maakt daarvoor niet echt uit. Maar de beste ideeën krijg je als je non fiction boeken leest die met jouw vak niets van doen hebben. Dat stimuleert het diffuse brein het meest. En dat geeft dus de beste ideeën. Probeer het maar eens uit.

Ik suggereer enkele auteurs. Geen van hen schrijft over ziekenhuizen of rusthuizen. Noch over management of leidinggeven. Maar elk van hen draagt een eindeloze stroom aan wijsheid met zich mee die ze delen in hun boeken. Mathieu Ricard. Yuval Noah Harari. Jared Diamond. Probeer er eens eentje deze zomer. Je wordt er nog een beter mens van ook!

Prettig verlof

Hoe jij je verlof ook invult dit jaar, Zorgondersteuning, de mensen achter het leanteam en wij van BeterAnders wensen jullie een prachtig en deugddoende vakantie. Met veel minder te doen.

Tot in het najaar! Want ook dan blijven wij jullie helpen om minder maar beter te doen.

 

Jos Vanoppen

Medebestuurder BeterAnders