Zorgondersteuning vzw blogt: een groei mindset brengt je verder.

Een groei mindset brengt je verder.

Bij de aanvang van dit nieuwe jaar wensen we onze lezers graag en volmondig een gelukkig, voorspoedig en gezond jaar. Van de mensen achter BeterAnders zou je bij het begin van een nieuw jaar verwachten dat hun blog gaat over het opstellen van doelen om in 2021 nog meer te bereiken dan de vorige jaren[1]. Laat ons de bespreking van doelen echter voor een keertje overslaan. En laat ons het in de plaats hebben over een meer optimistischer, beslist hoopvoller en bovendien fundamenteler aanpak om succesvoller te worden.

Mensen zijn verschillend wat betreft hun talenten, interesses en temperament, maar iedereen is in staat om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen. En eigenlijk staat er geen limiet op wat je zo kan bereiken. Je kan je basiskwaliteiten ontwikkelen door er moeite voor te doen. Intelligentie is te ontwikkelen. Zo beschreef Carol Dweck in 2007 haar groei mindset[2]. Iemand met een op groei gerichte mindset is blij met uitdagingen en geeft niet op bij tegenslag. Inspanning is de weg tot meesterschap. Door jezelf volledig in te zetten en vol te houden bij tegenslagen raak je door de moeilijkste perioden van je leven en word je steeds beter. Iemand met een op groei gerichte mindset leert van kritiek en laat zich inspireren door het succes van anderen. Het resultaat van deze mindset is dat je een steeds hoger niveau bereikt.

Begin zo eens aan het nieuwe jaar!  Je kan bijna alles leren, je kan steeds verbeteren, eigenlijk kan je bijna alles bereiken. Als je erin gelooft én als je er hard voor werkt. Want dat is uiteraard een voorwaarde. Maar dat is nog niet eens zo moeilijk.
Immers, als je oprecht gelooft dat je kan groeien, dan is hard werken ervoor vanzelfsprekend en gemakkelijk.

Laat dit dan je doel zijn voor dit en de volgende jaren. Gewoon beter worden. Op eender welk gebied, groot of klein. Door te leren, door te oefenen, door voortdurend naar feedback te zoeken.

Voor dat levenslang leren heeft BeterAnders al langer een boontje. De wereld verandert zo snel. Je zorgt maar best dat ook jij mee bent met deze veranderingen en dat je klaar staat met altijd nieuwe talenten en vaardigheden om jouw plaats in die snel wijzigende wereld op te eisen. Eigenlijk zou iedereen zich de vraag moeten stellen “wat zal er de volgende vijf jaar niet veranderen?”. Want zo snel gaat het allemaal. En zo snel moet iedereen die iets wil bereiken zich aanpassen.

Lean is ook zo’n gebied waar je kan groeien door studeren, oefenen en ervaring opdoen. Waar je met een open en op groei gerichte mindset alles kan bereiken. Voor jou, maar in dit geval vooral voor je organisatie. Zorgondersteuning is daarbij een goede gids. Neem nu het congres van 25 februari 2021. Lean in zorg en welzijn: uw cocktail voor succes. Erop gericht om u te challengen op uw kennis over lean. En om u te helpen op leangebied mee te zijn.

Gelukkig leerjaar 2021!

Jos Vanoppen

Bestuurder BeterAnders

[1] Zie voor een uitgebreid artikel over het stellen van doelen : https://beteranders.be/2016/12/23/onder-de-kerstboom-2016-jouw-nieuwjaar-voornemens-voor-2017/

[2] Mindset, Carol Dweck, SWP, Uitgeverij B.V. , 2007