Van goed naar goud!

Van goed naar goud!

Vol bewondering en verbazing volg ik tijdens de vakantie de prestaties van onze topsporters. Aan ongelooflijke snelheden trotseren ze cols of lopen ze marathons. Talent, teamspirit en een ongelooflijke wilskracht vormen de basis. Althans dat denk ik…. Maar in de vakantie leer ik dat er meer is! Diverse inspirerende boeken, zoals “Connexion “(Jan De Schepper en Paul Van Den Bosch)  en “Flow: goed naar goud” (Marc Lammers) lichten een tip van de sluier voor me op en gunnen me een wetenschappelijk blik achter deze topprestaties. Benieuwd?

Topsporters en hun coaches zijn meesters in focus! Werkelijk alles wordt in het werk gesteld om hen hierin te begeleiden. Alleen de atleet en de topprestatie telt. Komen er teveel prikkels binnen dan sluit ons brein zich af. Weg met de focus en de topprestatie. De neuropsychologen noemen dit inhibitie. De opdracht is dus helder. De topsporter wordt afgeschermd en hoeft zich werkelijk om niets zorgen te maken. Alles wordt trouwens gemeten bij topsporters. Via marginal gains worden kleine “winstjes” opgevolgd die een positieve impact hebben op de uiteindelijke resultaten. Het effect van uitgekiende voedingssupplementen, revolutionaire loopschoenen of badpakken, vederlichte en aerodynamische materialen wordt haarfijn opgevolgd. In de Tour de France worden bijvoorbeeld voor elke renner gepersonaliseerde matrassen meegesleurd door wielerploegen. Maar topcoaches hebben ook geleerd dat niet alles wat belangrijk is kan gemeten worden. Ze stellen dagelijks eenvoudige intermenselijke vragen. Hoe voel je je vandaag? Is alles in orde thuis? Deze human touch is cruciaal om ook de individuele bezorgdheden van de topsporter te erkennen en het onzichtbare zichtbaar te maken. Pas dan volgen topresultaten.

Resultaten behalen met een topteam is bovendien een nog een veel grotere uitdaging. Topcoaches die teams begeleiden beseffen dat één plus één zelden drie is. Meer nog, één plus één is vaak minder dan twee. Onderzoekers spreken over het Ringelman-effect of sociale luiheid. Experimenten met touwtrekken laat zien dat de totale kracht die een groep uitoefent lager is dan wanneer men de individuele trekkracht van de deelnemers samen telt. Eerst dacht men nog dat dit kwam door gebrek aan de onderlinge coördinatie. Later onderzoek legt de kern bloot. Deelnemers stellen al of niet bewust een aantal vragen. Waarom zou ik me inspannen als de andere dat ook niet doen? Mijn inspanningen zullen het verschil toch niet maken? Topteams gaan hiermee aan de slag. Via gesofisticeerde monitoringsystemen wordt de individuele bijdrage van elk teamlid opgevolgd. Maar daarnaast wordt nagegaan of de mayonaise pakt aan de hand van drie vragen. Klikt het binnen het team en is er vertrouwen? Worden problemen open besproken? Gaat men voor elkaar door het vuur? Een goede casting is cruciaal. Een zoektocht naar een perfect evenwicht tussen aanvallers en verdedigers, tussen snelheid en kracht en tussen kopmannen en helpers. Teamwork is het nieuwe scoren.

De vakantie loopt op zijn einde. Wat kunnen we leren van onze sporthelden, topteams en hun coaches? Neem je rol op als topcoach als je van je team topprestaties verwacht. Ontzorg je professionals zodat ze zich optimaal kunnen focussen op hun kerntaken. Wees extra alert voor de kracht van de human touch. Versterk je team in vertrouwen en connectie. Binnen Zorgondersteuning nemen we alvast de handschoen op. Laat je inspireren door ons opleidingsaanbod en ga voor goud!

Door Dhr. Hans Crampe, bestuurder Zorgondersteuning vzw