Unplugged

Unplugged

De zomer deed zijn intrede, het verlof wenkt. Voor velen maar net op tijd. Want het was wederom een druk jaar. Corona was er nog, is er nog, en blijft er nog wel even. In de gezondheidszorg ondertussen een synoniem voor onevenredig veel werk, moeilijke uitstelbeslissingen, personeelstekort en vul zelf maar verder in. Veel hoofdbrekens. Dat sowieso. En veel regulier werk maar weer wat uitgesteld. Alle ingrediënten voor een super verdiend verlof.

Maar pas op! Ook alle ingrediënten voor stressvolle laatste werkdagen. Of je eerste verlofdagen in een soort van kip-zonder-kop gevoel. In verlof vertrekken neem je dan ook maar beter ernstig. Zo raak je het snelst in verlofmodus, en kan je unplugged de batterij terug opladen.

BeterAnders geeft je enkele tips:

Hoe verleidelijk ook, boek je agenda de laatste week niet te vol. Je kan toch niet alles afwerken. De rest plan je alvast in voor je terugkomst.

Doe een grondige review van al je lijstjes. Om te beginnen: maak je hoofd leeg. Schrijf alles op wat er nog aan losse restjes door je hoofd vliegt. En verwerk dat in je lijstjes. Een bewezen methode voor rust in je hoofd. Aansluitend, maak je inbox leeg en vul je lijstjes verder aan.

Bekijk deze lijstjes grondig. Je kan toch niet meer alles gedaan krijgen, enkel het belangrijkste. Maar eenmaal alles op je lijstjes staat kan je hoofd tot rust komen.

Begin met je TakenLijst. Wat moet je absoluut nog nu doen? Wat kan misschien nog gedelegeerd, of beter nog, geschrapt worden. Orden je lijst en zorg dat je prioriteiten duidelijk zichtbaar zijn. Werk je prioriteiten af en laat de rest rustig staan voor later. Vervolgens je BesprekenMet lijst. Kies zorgvuldig uit wat je ervan nog absoluut voor je verlof wil afwerken. Maar beperk ook dit. Jaag niet iedereen in je omgeving op, omdat jij op verlof vertrekt. Reserveer voor wat rest alvast wat tijd in je post-verlof agenda. Tenslotte kijk je na wat nog op je WachtenOp lijstje open staat. Stuur de nodige herinneringen of neem de telefoon en maak afspraken. Wat moet je omgeving nog absoluut nu afwerken? Wat kan tot na jouw verlof wachten?

Ben je leider of coach? Loop eens rond op je afdelingen en neem wat tijd voor je mensen. Help hen op hun beurt rustig in verlof te vertrekken. Zij verdienen dat evenzeer. En jij krijgt meteen een snel overzicht van je dienst of departement.

Dit overzicht samen met je grondige review geeft je brein alvast het teken dat je alles onder controle hebt. En dat is dan weer het signaal voor je brein om jou met rust te laten. En die rust is essentieel om straks snel naar verlofmodus te schakelen.

Tenslotte, de laatste uren voor je verlof, activeer nu al je Out-Of-Office boodschap in je mail. En zet dan je mailbox uit. Het geeft je de mogelijkheid om gefocust je laatste zaakjes af te werken.

Hou die mailbox dicht tijdens je verlof! Zo essentieel en voor de hand liggend. Maar blijkbaar zo moeilijk voor velen om vol te houden. Maar echt waar, iedere in je verlof gelezen mail, zoooo vernietigend voor je verdiende verlof!

En dan is er je verlof. Ontspannen, herbronnen, genieten, rusten, ontdekken, liefhebben, koesteren, kijken, sporten, andere dingen doen. Hopelijk oneindig lang. Of minstens toch enkele weken.

Op het einde van je verlof zal je brein je automatisch terug richting ‘werk’ sturen. Als jij rustig en met een geordende agenda en beheerde lijstjes in verlof vertrok, hoe later zal je dat signaal. Idealiter als jij er terug klaar voor bent. Sommigen beginnen al de laatste dagen van het verlof terug in de inbox en de lijstjes te kijken. Als jou dat rust geeft, prima. Vul dan wel dadelijk je agenda en lijstjes aan. Zomaar wat rond laveren in je inbox geeft eerder stress en onrust. Want het zorgt voor een hoop losse eindjes in je hoofd.

Beter is het om gewoon gepland een eerste dag incognito te gaan werken. Snel back on track. Ideaal om je inbox leeg te maken en je systeem in optima conditie te zetten voor een succesvolle start. Van alweer een druk werkjaar.

BeterAnders wenst iedereen een geweldig deugddoend verlof!

Door Dhr. Jos Vanoppen, BeterAnders