Plan jezelf een geweldig 2022!

Plan jezelf een geweldig 2022!

Het is dé tijd van het jaar dat wij goede voornemens maken voor het volgende jaar. In het beste geval zijn we deze na de nieuwjaarsfeesten niet vergeten. Vele van onze goede voornemens sterven een vroegtijdige dood ergens in de vergetelheid van de drukte en de uitvluchten van datzelfde nieuwe jaar.

Kan dat anders en beter?

Maak een evaluatie van het voorbije jaar.

Ieder van ons is zijn eigen expert. Kijk daarom eerst even terug naar de vorige jaren.

  • Welke van je doelen bereikte je?
  • Welke doelen liet je onderweg ergens vallen?
    Je begon er aan, maar hield ze niet vol. Hoe kwam dit? Is het de moeite om ze dit jaar toch terug op te nemen?
  • Welke doelen raakten zelfs niet uit de startblokken?
    Je vond het ooit belangrijk genoeg om te formuleren? Wat ging er dan mis?

Plan heel zorgvuldig waar jij je tijd gaat aan geven.

Een jaar is lang en er kan veel in gebeuren. Maar toch heeft ook 2022 maar 365 dagen. En hoewel je nu vol energie je toekomstige leven ordent en plant, zullen er ook in 2022 dagen komen dat je energie en wilskracht wat lager zullen zijn. Vandaag ben je een planner, maar morgen moet je een doener zijn! Plan maar zoveel als je aankan.

2022 is maar één jaar van de rest van je leven.

2022 zal dan misschien niet zoveel uren hebben als je wel zou hopen, er zullen er best genoeg zijn om grootse zaken te bereiken. Wees niet te bescheiden. Maar denk er hierbij aan dat er na dit jaar nog vele volgende jaren komen.

Om een volledig en waardevol leven te hebben moet je zaken bereiken op verschillende domeinen. Misschien is 2022 wel het jaar waarin jij de eerste stap zet naar een heel  nieuwe richting in je leven… Dromen zullen altijd dromen blijven als je niet een eerste stap, hoe klein ook, in de goede richting zet.

Het rad van verandering.

Marshall Goldsmith spreekt in zijn boek ‘Triggers‘ over de wheel of Change als methode om te bepalen welke zaken je wil veranderen in je leven.

Welke nieuwe zaken wil jij in je leven? Wat moet er gebeuren om jezelf succesvol te vinden? Kies zorgvuldig want alles is niet mogelijk. Van de andere kant, als jij iets echt wil, dan zal je gemakkelijk alles wat in je weg komt aan de kant kunnen zetten.

Wat wil je gewoon behouden en verbeteren? Een makkelijker keuze, maar ook heel belangrijk. Niet alles in je leven is perfect. En enkel wat je aandacht geeft, zal groeien en verbeteren. Misschien is 2022 wel het jaar dat je doorbreekt in iets, dat je jarenlange oefenen en ervaring eindelijk het verschil maken.

Welke zaken wil je elimineren? Een relatie stoppen of een mandaat bij een vereniging of een hobby opgeven. Waaraan ga jij geen tijd meer besteden? Maak jezelf vooral niets wijs, je kan niet ieder jaar vele zaken erbij nemen, soms moet ook iets wegvallen. Misschien is dit jouw echte test voor 2022: welke zaken in mijn leven moet ik elimineren zodat ik mijn andere doelen wel kan bereiken?

Tenslotte, met welke zaken ga je vrede nemen dat ze er nu eenmaal zijn? Er zijn zaken in ons leven die niet goed voor ons zijn. Maar soms is het (nog) niet mogelijk om ze te veranderen. Misschien hebben we binnen enkele jaren meer talenten opgedaan of zijn er andere omstandigheden. Er vrede mee nemen dat het is zoals het is, kan voorlopig de beste optie zijn.

Er zijn vele facetten aan jouw leven.

Je kan in een jaar niet al je dromen waarmaken, maar je kan wel starten aan vele ervan. Als je je doelen opstelt, denk dan net zoals in het beleidsplan op je werk aan de verschillende domeinen. Je gezondheid, je financiën, relaties, hobby’s, je eigen ontwikkeling… Vind een evenwicht in deze domeinen. Zo worden je energie en je talenten maximaal gebruikt. En zal je straks veel meer bereikt hebben!

Een kwestie van hebben of zijn.

Erich Fromm schreef in de jaren 1970 in een van zijn belangrijkste werken over het dilemma van de vooruitgang in onze Westerse wereld. In ‘hebben of zijn, grondslagen voor een nieuwe levensoriëntatie in de consumptiemaatschappij’ beschrijft hij hoe wij meer aandacht moeten hebben voor wie wij zijn in relatie tot anderen in plaats van steeds meer te krijgen en te bezitten. Misschien moet jij in jouw doelen voor 2022 hier ook aan denken? Want ook dit kan als doel ingepland worden en ja, ook deze doelen kunnen concreet geformuleerd worden. Vrijwilligerswerk doen of leesmoeder zijn, zal je niet zomaar spontaan overkomen. Amnesty, GAIA of het plaatselijke dierenasiel kunnen altijd wat steun gebruiken. Hoe druk we het ook hebben, wat extra tijd voor onze familie, collega’s of buren. Allemaal manieren en kansen waardoor we wat meer zullen zijn in plaats van te hebben. Maar plan ook dit in!

Meer modernere auteurs als Marshall Goldsmith (Tot hier en nu verderTriggers) en Mathieu Ricard (Altruisme) schrijven hier overigens ook over. Prachtige boeken. Misschien nog een idee voor onder de Kerstboom?

We wensen iedereen van u een liefdevolle, Zalige Kerst en een productief, Gelukkig Nieuwjaar!

Door Dhr. Jos Vanoppen, BeterAnders