Net zoals in een goed huwelijk

Ik geef toe, ik bewonder antropologen die organisaties analyseren. Eén van hen ken je misschien. Hij maakte zijn debuut in 2009 met een van de meest bekeken TED-talks aller tijden: “Start with Why”. Via zijn “Gouden Cirkel” maakt Simon Sinek zijn advies kristalhelder. Begin altijd met het ‘Waarom’. Pas wanneer je de diepere reden helder hebt, ga je over naar het “Hoe” en het “Wat”. Pas dan krijg je je team mee. Simon Sinek heeft inmiddels meerdere TED-talks en bestsellers op zijn naam staan. Wil je een veilige en ondersteunende omgeving creëren voor je team? Simons boek “Leaders Eat Last” biedt handvatten om je nog beter in te zetten voor het welzijn van je medewerkers. Dit thema wordt verder uitgediept in zijn boek “Together is Better”. De kerngedachte is: samenwerking, veiligheid en vertrouwen. Alle drie zijn ze cruciaal voor succes. Maar let op! Veiligheid en vertrouwen betekenen niet simpelweg aardig zijn voor elkaar en alles goedpraten. Psychologische veiligheid betekent dat afwijkende ideeën geuit kunnen worden en mogen botsen. Dit kan alleen als je medewerkers zich intrinsiek gewaardeerd voelen en hun reputatie na de botsing geen schade oploopt. Net zoals in een goed huwelijk merkt vrouwlief op.

Maar mijn absolute voorkeur gaat uit naar zijn boek “The Infinite Game”. Hierin legt Simon het verschil uit tussen een eindig en een oneindig spel. Wat is het verschil? Kijk je wel eens naar een voetbalwedstrijd of speel je soms schaak in je vrije tijd? Het format is altijd duidelijk. Je kent je tegenstander, er zijn spelregels en het doel is helder. Het is ook duidelijk wanneer het spel eindigt en op het einde wil je vooral winnen. Dat is een eindig spel. Maar wat blijkt nu? Het werkt meestal niet zo in organisaties. Soms zijn er onbekende spelers of komen er halverwege nieuwe spelers bij. De regels zijn soms tegenstrijdig en veranderen onderweg. Het spel gaat eindeloos door. Het doel in het oneindige spel is niet om de ander te verslaan maar om te blijven spelen. Organisaties die een oneindig spel spelen, willen samen toegevoegde waarde creëren door zich voortdurend aan te passen en relaties uit te bouwen. Net zoals in een goed huwelijk merkt vrouwlief op.

Als je vandaag door de zorgsector loopt, wordt veel gesproken over netwerken. In dat oneindig spel wijzigen niet alleen de spelregels maar komen er veel nieuwe spelers bij. Ook hier is de focus niet gericht op het verslaan van rivalen, maar eerder op het uitbouwen en versterken van duurzame relaties. Je wilt blijven spelen met als doel de beste zorg in je netwerk aan te bieden. Dit vraagt tijd en een andere mindset. In een oneindig spel kunnen meerdere spelers tegelijk scoren en kunnen waardige rivalen elkaar helpen vooruit te komen. Het is onbelangrijk wie op korte termijn wint. Net zoals bij de ontwikkeling van een nieuw bos zijn de wortels van het netwerk soms nog erg broos. De eerste schimmeldraden vinden hun weg naar de wortels. Een stabiel duurzaam netwerk heeft tijd nodig. Tijd om langzaam vertrouwen op te bouwen en de eerste broze verbindingen te leggen. Langzaam voel je dat je elkaar sterker maakt. Langzaam voel je dat de positieve effecten hun werk doen. Langzaam besef je dat het niet om de bomen gaat, maar om het bos. Net zoals in een goed huwelijk merkt vrouwlief op.

Ook met onze vzw Zorgondersteuning spelen we mee in het oneindig spel. We faciliteren versterking van elkaar. We luisteren, geven ruimte aan nieuwe ideeën en brengen mensen samen. Benieuwd? Kijk dan zeker eens op onze website: www.zorgondersteuning.be

 

Hans Crampe