Na je verlof: snel terug op het juiste spoor.

Na je verlof: snel terug op het juiste spoor.

Je komt terug uit een zalig verlof. Uitgerust, vol energie en klaar om de wereld te veroveren. En na een dag is het al weer om zeep. Honderden mails en alle niet gehaalde deadlines van voor je vakantie halen je nu in.  In je afwezigheid gebeurde er zoveel en nu heeft iedereen je nodig. En plots is alles weer dringend en is het weer druk druk druk. Business as usual.

Maar het hoeft zo niet te gaan. Zorg er gewoon voor dat je snel terug op het juiste spoor bent.

Neem ‘vrijaf’ de eerste dag na een verlof.

De eerste dag na je verlof puilt niet alleen je mailbox uit, iedereen heeft je ook nog eens nodig. Dat is geen goed begin. Als je chef bent of anderszins een erg drukke baan hebt, overweeg dan om een eerste terugkomdag incognito door te brengen. Werk eventueel van thuis uit, of zorg dat niet teveel mensen weten dat je op kantoor bent. Hou je Out of Office boodschap nog een dagje aan. Je krijgt zo de tijd om jezelf terug on track te brengen. En dat zal echt het verschil maken voor de volgende weken.

Alles hangt natuurlijk ervan af hoe lang je afwezig was. Maar pas er voor op dat je geen dagen of zelfs weken bezig bent, eer je alle achterstallige berichten las. Medewerkers gaan het niet op prijs stellen als je na een week nog steeds niet weet wat ze weken geleden al vroegen… Liever dus de korte pijn, want ook voor jezelf is het geen fijn gevoel als je dagen bezig bent met achterstallige mails.

Je workflow of je leven!

OK, je bent incognito en je stoomt je klaar voor de volgende hectische weken. Je workflow is dan je redding. Een goede workflow helpt je om vanuit je eigen prioriteiten elke dag jouw doelen en waardes te bereiken. De eerste momenten na elk verlof zijn het uitgelezen moment om alles terug even op het juiste spoor te rangeren.

We sommen alvast even op:

  • maak je inbox en je hoofd leeg
  • bekijk en herschik je doelen en projecten van de volgende weken
  • maak je takenlijst sturend
  • (her)organiseer je agenda
  • Kijk na op wie of wat je nog wacht en pak dat op
  • maak je lijstje met alles wat je met anderen moet bespreken
  • spreek zo snel als mogelijk je belangrijkste medewerkers. Zij briefen je snel alles wat je moet weten.

De twee toverwoorden?

Systematiek en de twee minutenregel. Neem alles maar 1 keer vast en werk dat dan af in je werksysteem. Alles wat je vastpakt en wat je dadelijk kan doen, doe dat dadelijk. Dan is het gedaan. Uit je lijst en uit je hoofd!

De BeterAnders workflow helpt je rimpelloos door dit proces heen. Je vindt er alle informatie over op beteranders.be.

Om je volgende maanden en jaren effectiever en efficiënter te leren werken kan je ook overwegen om een opleiding bij ons te volgen. Een investering die jou meteen 20% interest geeft, zowel in tijd als in waarde. Doen!

Op 30 september 2021 start een nieuwe opleiding i.s.m. Zorgondersteuning vzw, klik hier voor alle informatie.

Door Dhr. Jos Vanoppen, BeterAnders