Je krijgt maar iets belangrijks klaar door andere zaken niet te doen.

Je krijgt maar iets belangrijks klaar door andere zaken niet te doen.

 

In volle concentratie steeds sneller een kilo rijstkorrels op een rechte lijn sorteren kost best tijd en moeite. Je moet er een perfecte focus voor vinden maar het is tegelijk ook een perfect voorbeeld van een zinloze activiteit.

Doe enkel zinvolle dingen. Voor de andere heb je geen tijd.

Besteed dus de tijd die je op een dag ter beschikking hebt in volle concentratie aan die zaken die er wel toe doen. En doe dat heel bewust. De ganse dag.

Kies heel zorgvuldig waaraan jij je tijd wil besteden. Schrijf je doelen op, schrijf voor elk doel de activiteiten op die je daarnaar toe brengen en kies daar dan heel zorgvuldig die paar activiteiten uit die je het meest of het snelst naar jouw gekozen doel helpen. Wees hierin drastisch en beslist en maak jezelf niks wijs. De oude 80/20 regel kan je helpen kiezen. Kies die paar activiteiten die het meest opbrengen. Hou je daarmee bezig en doe die vol overgave.

Succesvolle mensen besteden vooral tijd aan hun core bezigheden. Waarom zou jij het anders doen? Waarom zou jij uren op een dag bezig zijn met zaken die je maar heel weinig bijbrengen? Toch zeker niet omdat jij daarvoor kiest?

Omdat je het zo gewoon bent misschien?

De val van de minimale opbrengst.

Pas op met die zaken waarvan je gemakshalve en uit gewoonte denkt dat ze je iets opbrengen. Trap niet in de waan van de minimale opbrengst. Het is niet omdat een bepaalde activiteit je hoe dan ook iets bijbrengt dat je ze moet doen. Je kan dan beter die tijd besteden aan iets wat je veel meer bijbrengt. Je tijd is nu eenmaal beperkt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich voor maximaal vier a vijf uur echt kunnen concentreren op moeilijk werk. Maar onderzoek leert evenzeer dat heel veel mensen bijlange na niet aan dat aantal uren raken op een doorsnee werk- of studiedag. Mailen, een flink deel van onze vergadertijd, overleggen, formulieren invullen en presentaties maken is in deze betekenis geen moeilijk werk. En nochtans geven we daar veel van onze tijd aan.

Hoeveel tijd tuur jij ter ontspanning naar jouw scherm?

Pas op! Sociale media stelen jouw focus meer dan je zou willen.

Beperk de tijd die je op sociale media en voor de televisie doorbrengt. Wij beseffen in de verste verte niet hoeveel tijd we verliezen met doelloos voor onze schermen te hangen.

Van de andere kant overschatten we ons productief leven. Van degenen die aangaven 65 uur per week te werken bleek dit gemiddeld slechts 43 uur te zijn, degenen die noteerden elke nacht 7 uur te slapen bleken bij effectieve metingen 8 uur en half in bed door te brengen. We zijn minder uren productief dan we denken en we zijn tegelijk meer passief bezig dan we zelf denken.

Ook je vrije tijd is een ernstige zaak!

Niet enkel je dagelijkse uren werktijd, maar ook de vier tot zes uren ontspanningstijd die je op een dag ter beschikking hebt moet je inplannen. Anders zal je zien dat al die uren thuis omvliegen en gevuld worden met van alles waarvoor je eigenlijk niet echt koos. Je vrije tijd moet je ernstig nemen. Hij is beperkt en we willen er allemaal meer van. Dus we vullen hem maar beter zinvol in.

Plan die zaken in die jij graag doet of die in je doelen staan. Dat kan eender wat zijn. Zolang jij er maar voor koos en jij ervan geniet. Bovendien bestaat een echt waardevol leven maar in relatie tot anderen. Dus zorg dat je daar genoeg tijd voor inplant. Het is beter met één vriend uit te gaan eten dan 87 likes op facebook verwerven van mensen die je nauwelijks kent. Enkele procenten van je vrije tijd besteden aan studie, lezen en je eigen ontwikkeling is heel belangrijk. De wereld verandert en wij moeten daarin meegaan. Maar velen weten ondertussen uit ervaring dat de keuze hier even simpel is als met zovele andere zaken: of je plant er tijd voor, of je zal zien dat er uiteindelijk geen tijd voor overschoot.

En tenslotte, ook een keuze, puur en zalig niets doen. Gewoon mindfull in je omgeving zijn. Tijd voor je brein om alle indrukken te verwerken, maar ook gewoon tijd om er te zijn.

 

Door Dhr. Jos Vanoppen, BeterAnders