13 sep Ga jij Wabi Sabi?
Oef! De vakantie is voorbij. Opgelucht ademhalen is toegestaan. Als je deze zomer het nieuws een beetje hebt gevolgd, begrijp je precies wat ik bedoel. Tussen de oorlogen en grote sportevenementen door was er vaak vakantienieuws. En wat blijkt? Vakantie kan heerlijk zijn, maar het kan ook flink misgaan. Elk uur was er een nieuw bericht over een fataal afgelopen zwempartij, bergwandeling of fietstocht. En dan had je nog de kleinere, maar niet minder irritante ongemakken. Wachten op je koffer, die gezellig aan de andere kant van de wereld blijkt rond te reizen, terwijl jij je een paar dagen moet zien te redden met de inhoud van je handbagage. Het elektrisch laden van je wagen was op zich al een avontuur. Of dat prachtige vakantiehuisje dat je online boekte en dat bij aankomst toch meer lijkt op een bouwval. Schone lakens? Vergeet het maar. Het zwembad is niets meer dan een modderpoel, en de douche deelt zijn ruimte gezellig met kakkerlakken. Is vakantie thuis dan veiliger? Nee. Ook hier ontspring je de dans niet. Risico’s loeren overal. Barbecues vol bacteriën, diefstal alom en elke tien minuten een melding van verkeersagressie. Experts overspoelen je met adviezen om risico’s te vermijden. En die volg je beter op. Want tja, als je kunt bepalen welk advies goed of slecht is, dan heb je dat advies waarschijnlijk niet eens nodig. Het nieuws… je wordt er niet echt vrolijk van. Misschien vraag je je af. Hans, hoe is jouw vakantie verlopen?
Voor mij is vakantie boekentijd. Tijd om de dagelijkse, deprimerende berichten te negeren en me te verdiepen in de doorheen het jaar enthousiast aangekochte boeken. Als ik net mijn leesbril (na een lang gevecht toch de strijd verloren) heb opgezet, komt vrouwlief binnen. “Heb je geen zin om eens samen te gaan winkelen” vraagt ze. Ik wil liever lezen en probeer haar te overtuigen. “Schatje, Beth Kempton adviseert in haar boek Wabi Sabi om niet steeds op zoek te gaan naar nieuwe dingen. We moeten de waarde van oude voorwerpen met hun imperfecties leren waarderen en omarmen” repliceer ik trots. Maar weer eens heb ik haar onderschat. “Goed idee” zegt ze. Even later sta ik met schuurpapier en schilderkwast in de hand meubels op te smukken… Al werkend broed ik over een nieuw plan. ’s Avonds steek ik van wal. “Ik wil graag starten met de 21 Day Abundance Challenge” vertrouw ik haar toe. Het gelijknamige boek van Gill Hasson is internationaal een echte hype. Stap voor stap leer je in 21 dagen je hersenen positief te herprogrammeren? Het devies is helder. Wie genoeg zeurt, wordt vanzelf een uitblinker in zwartkijken. Gelukkig kun je dit dus ook weer afleren. Hierbij staat het Reticular Activating System (RAS) centraal. Door dagelijks positieve gedachten, positieve doelen en dankbaarheid te herhalen, leer je je hersenen zich te focussen op oplossingen en kansen, terwijl je negatieve afleidingen uitschakelt. Eenentwintig dagen lang krijg je elke dag een oefening. Er gaan deuren open waar voorheen geen deuren waren. Een soort psychologische chiropraxie waardoor je alles wat positiever ervaart”. Het rolde opmerkelijk vlot uit mijn mond. “Goed idee” zegt vrouwlief. “Probeer het eens toe te passen om met een positieve mindset te gaan winkelen”. De score vandaag staat op twee-nul voor vrouwlief.
Na heel wat nederlagen en toch wat leesgenot kabbelt de vakantie naar zijn einde. En nu? Nu is het tijd om terug aan het werk te gaan, klaar voor een frisse start. Ik trek mijn stoutste schoenen aan. Ik gebruik mijn nieuwe jargon alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wil je ook indruk maken op je collega’s? Wil je echt scoren tijdens de volgende vergadering? Spreek dan niet meer van “problemen”, maar noem het “we ontrafelen de Crux“, zoals in het boek van Richard Rumelt. En mocht je twijfels hebben bij een oplossing, gooi er dan een Franse “bémol” tegenaan.” Ik wil toch wel een bémol formuleren met betrekking tot wat je voorstelt”. Wedden dat je collega’s je als verbaasde kabouters zullen bewonderen? Je hoeft trouwens niet tot de volgende vakantie te wachten om aan jezelf te werken. Zorgondersteuning staat klaar om je te helpen met nieuwe inzichten. Benieuwd naar wat je nodig hebt om je werk een positieve wending te geven? Wil je het teveel aan problemen en het tekort aan oplossingen aanpakken? We geven je de laatste trends maar omarmen ook wat oud is. Ook zorgondersteuning gaat dus Wabi Sabi. Je vindt onze inspiratie alvast op onze website: www.zorgondersteuning.be.
Hans Crampe