Een warm onthaal? ZoKaT 2.0

Op 6 mei 2014 waren we met Zorgondersteuning vzw te gast bij WZC Damiaan in Tremelo.  We brachten toen samen met een 80-tal deelnemers, een bezoekje aan ZoKaT, de ZorgKamer van de Toekomst.

Maar wat gebeurde er na dit bezoek?  Welke bestemming kreeg ZoKaT ?  Wordt deze kamer reeds gebruikt, en wat vindt men ervan ?

Daarom brengen we opnieuw een bezoekje aan ZoKaT.  Met dat grote verschil dat we nu een bezoek brengen aan een bewoner, een bezoek aan Robert Devijver.  Ondertussen is de ZoKaT ingeburgerd als een zorgkamer en heeft Robert sinds 16 mei er zijn intrek in genomen.

We worden dan ook hartelijk verwelkomd door Robert, een uiterst kranige 91 jarige man.   Zijn dochter, Jeanne, is net op bezoek en laat me direct weten dat ze een extern bezoekje reeds gewoon zijn !  “Op de eerste dag kwam de directeur van het WZC ons een bezoek brengen samen met de burgemeester.  Er zijn ook diverse journalisten geweest, ja ja … onze pa stond in de krant”, klinkt het fier.  Prompt hierop neemt ze het voortouw niet alleen in het gesprek maar ook om de kamer te tonen.  Ze toont me heel enthousiast de kamer, de badkamer, de kasten.  Een warm onthaal !

Robert & Jeanne Devijver

Over de Zorgkamer zijn ze heel tevreden, de kamer is ruim, helder en biedt ook meer privacy.  “Mijn vader is geen mens om op een tweepersoonskamer  te liggen.  Hier is hij zichzelf, hij kan tv kijken, slapen, lezen, muziek beluisteren, wanneer hij wil zonder andere mensen te storen.  Het is een moderne kamer en dat mocht wel.  Naast de digicorder, zullen we binnenkort een internet aansluiting hebben.  Dan kunnen we eventueel skypen.  Voor mijn vader zal dit niet meer eenvoudig zijn, maar ik zal hem helpen, zodat zijn klein- en achterkleinkinderen, met hem contact kunnen nemen via internet.  Via de TV konden we reeds met een memory stick
naar de foto’s kijken  van zijn vierde achterkleinkind dat pas geboren is.  Zondag gaat pa nog mee naar de doop!”  Aldus Jeanne.

De ruimte is goed benut en het groot raam brengt meer licht in de kamer.  Over de indeling en aankleding van de kamer is men ook zeer tevreden.  “Het was ook positief dat we zelf nog , naast de moderne meubels, wat eigen meubels konden meenemen.”  Over de mooie muurposter met de groene bladeren, had Robert nog een leuke insteker gevraagd aan de directeur: ‘Ik had
gevraagd of dan in de herfst de bladeren bruin worden’, zoals het licht (led verlichting) boven mijn bed wijzigt van kleur.

Maar diezelfde ‘ledverlichting’ moet wel af staan voor mij.  Ik heb dat niet graag, klinkt het.  Het was ook opnieuw wennen dat er aan het bed geen bedsponden meer hangen, het is gewoon een boxspringbed.  “Maar ik slaap er zeer goed in.”

Eerste bewoner ZoKaT

Ook de ingebouwde tillift tot in  de badkamer zorgt voor grote tevredenheid.  Bovendien vindt men het zeer praktisch dat de lavabo kan draaien naar de richting van het bed.  Maar voorlopig is dit niet van toepassing.

Als men toch minpuntjes moet aanhalen dan gaat dit over de opbergruimte in de badkamer.  Deze is minder praktisch aangekleed en de inrijdouche mag wel een grotere afvoer hebben.  Dat is ook de mening van het verplegend personeel. Algemeen is men zeer positief over de transformatie van de kamer.  Het  zijn punten die men zeker en vast kan meenemen voor de volgende zorgkamer  die in het WZC Damiaan een metamorfose zal ondergaan.

Robert is vooral blij dat hij in een WZC kan wonen dicht bij hem in de buurt is.  Voor hem is dit belangrijk, mede omdat Robert 45 jaar als apotheker gewerkt heeft in de buurt waardoor het sociale contact voor hem belangrijk blijft.  Zelfs de activiteiten mogen nog meer uitgebreid worden als het van hem afhangt.

Als ik vraag wat hij verder allemaal doet, dan antwoordt hij:  dagelijks de krant lezen en heel veel boeken. Hij is een fervente fan van Deflo en Aspe!  Op vaste tijdstippen , meestal op donderdag, ga ik samen met mijn dochter naar een Italiaans restaurant in Bonheiden.

De obers kennen ons daar al goed en als men weet dat we komen, staat men ons al op te wachten… een warm onthaal.