De bomen en het bos

De bomen en het bos

Waar zijn alle zelfhulpgoeroes het over eens? Wat prijkt steeds prominent in de top 5 met praktische tips om beter voor je zelf te zorgen? Kom buiten en maak contact met de natuur! Een flinke boswandeling kan inderdaad wonderen met je doen. Al wandelend raak je geïnspireerd door de bomen en zie je plots het bos. Zo trotseerde ik zelf reeds heel wat weergoden met onze trouwe viervoeter Chloé en een inspirerende podcast als metgezel. En ik beken! Achteraf voel ik me meestal weer helemaal fit. Maar enkele maanden geleden werd ik bijna omver geblazen. Niet door de gure wind maar door de inhoud van een podcast. Suzanne Simard was aan het woord over het wondere communicatienetwerk van bomen en planten. Suzanne publiceerde in heel wat wetenschappelijke tijdschriften en schreef ook een aantal toegankelijk boeken. Ze wakkerde bovendien het vuur aan voor heel wat andere auteurs. Zo prijkte Peter Wohlleben met “Het verborgen leven van de bomen”  op een aantal hitlijsten. Mooie vakantielectuur. Ik beloof het je. Als je hun boeken leest, kijk je met andere ogen naar de bomen en het bos. Waarover gaat het?

Suzanne en Peter zijn wetenschappers die de communicatie tussen bomen onderzoeken. In een sterk vereenvoudigde vorm komt het erop neer dat bomen en planten verbonden zijn met een groots ondergronds schimmelnetwerk. Een soort wood wide web dat bomen onderling gebruiken om voedingsstoffen uit te wisselen. Maar ook om te communiceren. Zowel de schimmels als de bomen ondervinden de positieve effecten van deze samenwerking. Veel bomen hebben holle puntjes aan de uiteinden van hun wortels. De schimmeldraden groeien daar gewoon naar binnen en leveren daar voedingsstoffen af in ruil voor suikers. Maar de relatie gaat verder. Microscopische experimenten onthullen dat de schimmeldraden koolstof, water en nutriënten transporteren tussen de boomwortels, afhankelijk van de noden van de individuele bomen. De grootste bomen ondersteunen de jongere bomen via het schimmelnetwerk. Een boom die pech heeft met slechte grond, krijgt gewoon wat extra voeding van een boom iets verderop die wel goede grond heeft. Zo kunnen ze allemaal gezond groeien, ongeacht de kwaliteit van de grond op hun plekje. Een boom heeft het bos om zich heen hard nodig en heeft er dus alle belang bij om samen te werken met de bomen om zich heen. De bomen zijn het bos en het bos is de bomen.

Als je vandaag doorheen de zorgsector wandelt, wordt ook veel gesproken over netwerken. Het doel van deze netwerken is glashelder. We kunnen elkaar versterken om de zorg voor onze cliënten nog te verbeteren! Maar net zoals bij de ontwikkeling van een nieuw bos zijn de wortels van het netwerk soms nog heel broos. De eerste schimmeldraden vinden hun weg naar de wortels. Want een stabiel duurzaam netwerk heeft tijd nodig. Tijd om langzaam vertrouwen op te bouwen en de eerste broze verbindingen te leggen. Stilaan voelen dat je elkaar sterker maakt. Stilaan voelen dat de positieve effecten hun werk doen. Stilaan beseffen dat het niet om de bomen gaat maar om het bos. Misschien is de vakantie een mooie periode om te herbronnen. Ik raad je alvast het boek “De essentials of Theory U” van Otto Scharmer aan. Een boek over moedig persoonlijk leiderschap. Een boek dat je helpt de vraag te beantwoorden hoe je een unieke bijdrage kunt leveren die aansluit bij wat de omgeving echt nodig heeft en hoe kan je dit in co-creatie met betrokkenen realiseren?  Ook binnen Zorgondersteuning nemen we even vakantie. Vanaf september willen we jullie helpen om jullie persoonlijk professioneel netwerk te versterken. We nemen de (schimmel-) draad weer op. Via activiteiten en opleidingen willen we inspiratie met je delen. Neem zeker een kijkje op https://zorgondersteuning.be/activiteiten.

Door Dhr. Hans Crampe, bestuurder Zorgondersteuning vzw