Zorgondersteuning vzw blogt: “Wat na Tournée Minérale?”

Tournée Minérale. Je kon er begin februari niet om heen. Vol enthousiasme plan je een alcoholvrije maand in.  Je bent zeker niet alleen.  Je doet het voor het goede doel, om gewicht te verliezen, beter te slapen, meer energie te krijgen of je huid te laten stralen. Je hebt motivatie op overschot. En nu? Eén maand later. De kans dat je het de volledige maand volgehouden hebt is tien procent. Wat is de reden? Het is te moeilijk. Het vereist te veel wilskracht. En wilskracht is net als een spier die vermoeid kan raken. Na een dag vol beslissingen nemen en problemen oplossen ben je te vermoeid om weerstand te bieden. En dan rationaliseer je er op los. “Dat glaasje, dat heb je nu toch echt wel verdiend…”.

Tournée Minérale legt een klassieke denkfout bloot bij veranderingen. Ons actieplan is te ambitieus. Recent onderzoek toont aan dat er een betere techniek is. Ze bestaat uit drie stappen.

In plaats van grote plannen te beramen begin je met een piepkleine handeling om je doel te bereiken. Een handeling die zo weinig om het lijf heeft dat je ze moeiteloos elke dag kan doen.  Deze handelingen zijn mini-habits. In plaats van een fitnessprogramma van drie maal één uur te volgen doe je 5 keer 1 push-up per dag. In plaats van je volledige afdeling Lean te maken begin je in één lade in één verzorgingskar. Je stuurt elke dag één dankmail. Je bevraagt één klant per dag hoe hij je zorg ervaren heeft.

Vervolgens bedenk je een herinnering of een opstapje. Iets wat maakt dat je eraan denkt dat je je mini-habit moet uitvoeren. Bij voorkeur is dit iets wat je elke dag doet. Een aantal voorbeelden helpen je misschien op weg? Je doucht je. Je komt van het toilet. Je komt ‘s morgens binnen in je bureel. Je eet. Je komt of je gaat naar een vergadering.  Je doet de lichten aan. Je leest of schrijft een mail. Je drinkt koffie. Je stopt voor een rood licht.

Dan noteer je “ALS” dan …. Als ik van het toilet kom stuur ik één dankmail. Als ik uit de douche kom doe ik 1 push up. Als ik van de vergadering kom bevraag ik 1 klant. Wat zal je merken? Na 40 dagen is de nieuwe handeling een gewoonte geworden. Een routine waarbij je niet meer hoeft na te denken.  De kleine successen zullen je deugd doen. Er stroomt extra dopamine in je hersenen wat een drang veroorzaakt om je mini-habit uit te breiden. En zo bouw je geleidelijk op.

Onderzoek toont aan dat deze techniek enorm positieve effecten heeft. Topsporters gebruiken deze techniek al jaren en nu vinden ze ook in de managementliteratuur hun weg.

Nieuwsgierige wetenschappers vroegen zich af of er naast fysieke ook mentale mini-habits bestaan. Het antwoord is ja! Het zijn heel eenvoudige denkoefeningen die je je eigen kan maken. Keer op keer bevestigen onderzoeksresultaten hun positief effect op je welbevinden.  Benieuwd?

Deel bijvoorbeeld elke avond drie positieve ervaringen met elkaar. Peil bij je dierbaren naar hun topmomentjes van de voorbij dag. Deze vraag zet bij hen onbewust een filter op. Elke dag spoken er tienduizend gedachten door ons hoofd waarvan je er maar één procent kan capteren. En wat op je radar verschijnt hangt af van je filter. Zo ziet een zwangere vrouw ineens veel zwangere vrouwen op straat. En als je boos bent op iemand zie je alleen nog dat gedrag wat je ergert. Je filter bepaalt wat je ziet of denkt! Door elke dag drie positieve ervaringen met elkaar te delen ga je elke dag onbewust gerichter op zoek naar positieve ervaringen. Je filtert alles positiever. En uit onderzoek blijkt het dus te werken. Nu Tournée Minérale achter de rug is ben je dus al meteen klaar voor een nieuwe uitdaging. Eentje met een grotere kans op slagen en dat je ook binnen je team kan gebruiken.

Voor meer uitgebreide informatie verwijzen we graag naar onze opleidingen: Lean Procesmanagement in de Zorg

Hans Crampe