Zorgondersteuning vzw blogt: “Staat jouw ladder tegen de juiste muur?”

Volgens vele onderzoeken is er ongeveer 90 procent kans dat tegen de maand april jouw goede voornemens van bij het nieuwe jaar verdwenen zijn.

Eigenlijk zijn ze dat al vanaf midden februari. Veel kans zelfs dat je nu al niet meer weet welke jouw goede voornemens voor dit jaar ook alweer waren…

En toch werk je ganse dagen maar druk druk druk verder en is er zowel in je professionele als in je persoonlijke leven veel te veel tijd tekort om alles te doen. Waaraan besteed je dan toch maar elk van die 168 uren van elke week?

Waar staat jouw ladder?

LadderStephen Covey gebruikte deze metafoor om aan te geven dat we dikwijls bezig zijn met de verkeerde doelen. Alhoewel verkeerd een beetje een foutief woord is. Je bent vooral bezig met de doelen van anderen en niet met je eigen doelen. Dat vertelt het verhaal beter. Je beklom de ladder met veel moeite, maar op het einde van je week bleek dat deze niet tegen de juiste muur stond. Wel tegen de muur van een collega. Of tegen de muur van de hardst vragende. Of tegen die met de meest dringende vragen.

 

Geen doel zonder plan.

Vertrek vanuit je persoonlijke missie of vanuit je beleidsplan. En werk van daaruit jouw doelen uit. En als je dat gedaan hebt, werk dan elk doel in een plan uit. Hoe concreter hoe liever. En als je dat gedaan hebt, werk dan elke dag aan de uitvoering van dat plan. Elke dag. Hoe weinig ook, maar wel elke dag. En als je dat doet, bekijk dan regelmatig je doel en je plan en wat je al deed. En zolang dat allemaal met mekaar overeenkomt, dan zit je goed. Dan staat jouw ladder tegen de juiste muur.

Kies jij voor reactief of voor proactief?

Diegenen die vertrekken van een plan om de eigen doelen te halen, werken proactief. Jij bepaalde wat belangrijk voor jouw leven of werk was. Jij werkt er elke dag aan om dat te bereiken. Maar soms werken we erg reactief. Soms doen we dat ganse dagen of zelfs weken. Wanneer je ’s avonds met een rode kop naar huis stormt en jezelf wanhopig afvraagt, “wat bereikte ik vandaag nu eigenlijk”, dat is het moment om heel wantrouwig te worden! Dat is het moment om na te denken over jouw drivers. En, zelfs zonder dat wij jou kennen, gokken we erop dat je wel eens reactief op je vele mails reageerde.

Stuurt jouw inbox ook jouw werk?

Veel mensen gebruiken tegenwoordig hun mails om hun dag te structureren, alhoewel ze best weten wat hun job inhoud eigenlijk is. Ze kennen hun rol in hun organisatie en ze begrijpen wat hun departement doet. En toch lopen ze de hele tijd naar hun inbox om te zien wat er allemaal te doen valt. En wat blijkt? Die inbox is als Sisyfusarbeid. Die inbox raakt namelijk nooit leeg! Nooit! Het is als een samenzwering tegen jou persoonlijk. Iedereen doet zijn best om jouw inbox vol te houden! Jij met jouw doelen tegen de rest van de wereld met hun doelen.

Dus nogmaals de vraag, kies jij voor reactief of voor proactief? Bepaal jij zelf wat je doelen en je prioriteiten zijn? Of laat ook jij dat over aan je inbox?

Na elk weekend komt een maandag.

Elke maandag heb je een nieuwe kans om de juiste ladder te beklimmen. En de vrijdagnamiddag is het perfecte moment om je ladder alvast tegen de juiste muur klaar te zetten. De week was lang en hard en de vrijdagnamiddag zijn we het een beetje moe. En toch redt die vrijdagnamiddag jouw volgende week. Het is het beste moment om even terug te kijken naar de muren waartegen jouw ladder de hele week stond. En om alvast alles klaar te leggen zodat de maandagochtend een frisse beklimming volgt.

Zet jij jouw ladder vanaf nu tegen de juiste muur?

 

Een blog van Jos vanoppen en Elke Panis

BeterAnders.be