Zorgondersteuning vzw blogt: “Lean in de zorg – spelenderwijs”

final_small

Lean in de zorg – spelenderwijs
door Willy Van Overschée

 

Lean? Wij zijn toch Toyota niet?

Recent sprak ik met een directielid van Toyota in Europa, gekend omwille van zijn passie voor Lean. Hij vertelde me over zijn bezoek aan de Toyota fabrieken in Japan, waar hij alle technieken uit de Lean gereedschapskist zelf kon bewonderen. Niettemin vond de lokale verantwoordelijke dat, na 30 jaar, dit nog maar een begin was. “It takes a lifetime to become Lean” was zijn waarheid.

Wellicht is dat zo: vaak wordt Lean alleen maar geassocieerd met de eerste stap: hoe verspilling uit de processen te halen. De stap van dergelijke initiatieven naar een bedrijf, doordrenkt van een totale Lean filosofie is een lang proces met permanente aandacht van de directie en een doorgedreven passie voor het leveren van meerwaarde aan de klant.

En toch. Elke reis begint bij de eerste stap. Om die te zetten is een engagement vereist van alle spelers, van hoog tot laag – voor zover die begrippen nog zin hebben in een Lean omgeving.

En dat doen wij spelenderwijs. Bij productiebedrijven zoals Toyota met gesimuleerde assemblageprocessen. In administratieve omgevingen met complexe workflows. En ook in zorgomgevingen met teams, die elke dag hun diverse taken tijdig en kwalitatief moeten rond krijgen. Spelenderwijs, zonder verliezers of winnaars. Zonder risico voor het product, de zorgbehoevende of de patient. Maar wel met een pak spelenderwijs verworven inzichten hoe het morgen beter kan – met meer keurig afgewerkte taken en meer tijd voor de échte zorg voor de patiënt.

Vele hebben het al voorgedaan, en de resultaten zijn eensluidend: een prettige ervaring met een meetbaar en duurzaam resultaat. Speelt u mee ?

Alleen dit nog: It can take a lifetime to end the game …

 

In samenwerking met CIMCIL, ontwikkelde zorgondersteuning ‘een lean game voor de zorg’. Het ‘Lean healthcare game’ laat je spelenderwijs kennis maken met de kracht van Lean als systeem voor het verbeteren van (zorg)processen.

Meer weten? Klik dan hier

 

Willy Van Overschée