Zorgondersteuning vzw blogt: “Het leven zoals het is…”

Logo_ZOZorgondersteuning vzw blogt!
Het leven zoals het is… 2016-02
Marc Vlaeminck

Het leven zoals het is…

Wie de blog op onze site regelmatig leest, weet dat ik graag vertrek vanuit een bloemlezing van artikels. Door de jaren heen verzamel ik op mijn Flipboard-app artikels, presentaties en teksten rond talrijke onderwerpen en zo ook rond lean. Als ik een blog wil schrijven snuister ik door de diverse tijdschriften en sites rond organisatieverbetering, ik zoek een rode draad en … klaar is kees.

Vandaag wil ik echter graag getuigen vanuit een eigen ervaring, die ik mocht beleven tussen 2011 en 2014. Ik werkte toen als directeur van WZC Damiaan te Tremelo, het grootste woonzorgcentrum van België (460 bewoners, 350 medewerkers). Tijdens regelmatige bezoeken aan de afdelingen (Gemba-tours) merkte ik niet alleen op dat er hard gewerkt werd, ik zag ook veel ‘waste’ op de diverse afdelingen.

Toen ik kritische vragen stelde over waarom iemand aldus werkte, kreeg ik (te) regelmatig te horen dat dit kwam doordat iemand dit in het verleden ooit zo had beslist.

Mijn voorganger had al een aanvang gemaakt met een empowerment- en overlegcultuur, en ik besloot op die ingeslagen weg verder te gaan. Damiaan leek mij klaar om te starten met het lean-verhaal. Op de wekelijkse directievergadering legden we een traject vast : het zou een 2-jarig traject worden, waarbij in het eerste jaar de 20 leidinggevenden gevormd werden (in 2 sessies), om nadien de filosofie door te laten stromen naar de hele personeelsgroep.

Het pakte eventjes anders uit : de trainer had van bij dag 1 quasi de onmiddellijke aandacht van de hele groep, en door de fijne en concrete confrontatie met situaties uit de dagelijkse praktijk, kwam de lean-boodschap bijzonder goed en snel over. De cursisten pikten de aangereikte voorbeelden niet op als een verwijt, maar als een aansporing om hun eigen dagelijks werk te verbeteren.

Op de tweede dag van de vorming (zo’n 3 weken na de eerste sessie) kwamen er al een aantal projectvoorstellen uit de groep. Ze werden beluisterd en deskundig  begeleid door de externe trainer, en kijk – in no time sprak iedereen over ‘lean’.   Ook de medewerkers die de vorming nog niet gekregen hadden, waren ‘mee’ in het verhaal  en enthousiast, want ze zagen dat hun werk vlotter en efficiënter verliep door de projecten geïnitieerd door hun verantwoordelijken : de bereiding van de broodmaaltijden, de ordening van de materiaalkasten, de medicatiedistributie, de was- en linnenverdeling, etc …

Mijn mooiste beloning ? De spontane opmerkingen van de basismedewerkers, die mij aanspraken tijdens mijn regelmatige rondgang : Marc, dat is toch niet lean, hé …

Als kers op de taart werd de aantoonbaar gerealiseerde winst geïnvesteerd in extra materiaal, dat niet voorzien was in de gewone investeringsmiddelen.

En nu, februari 2016 ? Er is een lean-verantwoordelijke (Lady Lean), een stuurgroep, en … 33 projecten actief en/of afgerond. Lean in Damiaan was/is geen hype, wel een never-ending story

En jij, waar sta jij met je organisatie ? Waar je je ook bevindt op de lean-highway, Zorgondersteuning vzw kan je bijstaan met raad en daad : een in house opleiding voor beginners of gevorderden, een intervisiemoment, …

Aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren: info@zorgondersteuning-oud.draftwebsite.be