Zorgondersteuning vzw blogt: “Eerste hulp bij de personeelsbegroting!”

Staat de personeelsbegroting ook bij jou op de agenda? Laat me raden! Je medewerkers geven aan dat het water aan hun lippen staat. Ook je klanten worden steeds veeleisender. Maar toch…. De nieuwe besparingsronde van de overheid is een feit en alles wordt weeral tegen het licht gehouden. Je zit met een dilemma. Is de citroen niet al volledig uitgeperst? Maar misschien is er licht aan het einde van de tunnel. Je kan bepaalde LEAN-tools gebruiken. Benieuwd? Alvast één eenvoudige rekenoefening die je misschien kan helpen….

Je hebt als zorgorganisatie twee halftijds maatschappelijk werkers. Zij hebben twee kernopdrachten. Ze doen de intakes en de opnames bij de nieuwe cliënten en contacteren het ziekenhuis indien een cliënt wordt getransfereerd. Vorig jaar waren  er 45 nieuwe opnames en werden er 35 cliënten opgenomen in het ziekenhuis. De maatschappelijk werkers besteden aan elke nieuwe opname van een cliënt ongeveer tien uren werktijd. Een transfer van en naar een ziekenhuis duurt ongeveer vijf uren. Beide kernactiviteiten vertegenwoordigen dus 625 uur werken. Maar je beschikt over 2 medewerkers die halftijds werken met andere woorden over 1600 uren capaciteit. De vraag is natuurlijk wat er in die resterende 975 uur gebeurt. Hebben die activiteiten die in deze tijd gebeuren echt wel toegevoegde waarde?

Je kan met deze eenvoudige berekening de bestaffing van een dienst evalueren. Je vermenigvuldigt de activiteiten van een dienst (“aantal klachten”, “aantal selecties”, “aantal aankopen”,…) met de gemiddelde tijd per activiteit. Dit vergelijk je met de  huidige bestaffing van je ombudsdienst, de medewerker die selecties doet of je aankoopdienst.  Zelden wordt meer dan zestig procent van de werktijd besteedt aan kernactiviteiten.  Dit geldt vaak ook voor verpleegkundigen op medische-technische diensten.

In een eerste fase zijn dergelijke oefeningen soms erg confronterend voor je medewerkers. Want meestal werken ze hun volledige werktijd hard en vol passie. Maar de resultaten bieden je een eerste aanknopingspunt om met hen aan de slag te gaan.

Black Belt in de ZorgBen je benieuwd naar hoe je een dergelijke oefening van A tot Z tot een goed einde brengt. Heb je interesse in allerlei tools en technieken. Aarzel dan zeker niet om het boek “Lean Black Belt in de zorg” nu al te reserveren. Het is niet alleen theoretisch onderbouwd maar geeft je zeker een eerste hulp bij je personeelsbegroting!

Hans Crampe
24/11/2016