Zorgondersteuning vzw blogt: “Een onmogelijke opdracht”

final_smallEen onmogelijke opdracht
door Hans Crampe

 

Ik daag je uit! Voer het volgend experiment eens uit. Je hebt een taak of een project afgerond met een aantal mensen. Achteraf vraag je aan iedereen om op een klein briefje te schrijven hoe groot zijn of haar bijdrage aan het project was. Je vraagt ze om dit uit te drukken in een percentage.  Hoeveel procent van het werk heb jij voor jouw rekening genomen? Iedereen schrijft het individueel op zonder te weten wat de ander noteert. Op het einde verzamel je alle resultaten en tel je de percentages op. En, wat denk je?

Je zal versteld staan. De honderd procent wordt zonder blikken of blozen moeiteloos overschreden. Soms  kom je tweehonderd procent uit. We overschatten met zijn allen steeds opnieuw ons aandeel. Misschien geldt dit ook wel voor jouw bijdrage aan het huishouden. Probeer het thuis maar eens uit!

De test is nog niet afgelopen. Je legt het resultaat nu voor aan de groep. Er wordt eerst wat gegniffeld.  De anderen hebben duidelijk hun inbreng zwaar overschat! Dat denkt tenminste iedereen bij zichzelf. Maar het experiment is nog niet ten einde. Je gaat nog een stap verder….

Je maakt de groep verantwoordelijk voor de herverdeling.  Aan studenten zeg je na een groepswerk dat het aantal punten per student afhankelijk is van hun eigen individuele bijdrage. Of bij je medewerkers verwijs je naar een klein budget voor een attentie die je eerlijk wilt verdelen. Je dringt er op aan dat de groep zelf bepaalt wat de inbreng was van elke deelnemer. Nu wordt het even stil…. Er wordt al eens een wenkbrauw opgetrokken. Iemand stelt voor om iedereen evenveel te geven.

Maar je houdt voet bij stuk. Gezucht of stilte weerklinkt. De comfortzone is volledig verdwenen. Er moet eerlijk verdeeld worden terwijl iedereen van zichzelf het gevoel heeft dat hij twee maal meer heeft bijgedragen dan wat in werkelijkheid kan…. Er komt een kleine opstand. Moeten we zoiets echt zelf doen? Is dit niet de taak van de baas? Ja, we geven de hete aardappel graag door.  Want het geven van eerlijke feedback aan een ander is zo lastig.

Maar trek nu even de schoenen van je leidinggevende. Wat een onmogelijke opdracht is dat niet? Kan je de taart zo verdelen zodat iedereen denkt dat hij het grootste stuk geeft? Je verwacht van je baas meer pluimen dan deze waar je in principe “recht” op hebt. En niet alleen jij, maar iedereen!

En dat is niet anders bij Lean-projecten. Heb je interesse in tips of concrete handvatten om medewerkers mee te krijgen en gemotiveerd te houden?  Kom naar onze intervisiesessies en leer samen onder deskundige begeleiding om hier mee om te gaan. Klik hier voor meer info!

Hans Crampe