Zorgondersteuning vzw blogt: “Continue verbeteren – migliorare continuamente”

De zomerblog van Marc Vlaeminck:

growing plants

Persoonlijk lees ik graag de columns van Marc Graban www.leanblog.org. Deze Amerikaanse lean-goeroe waagt zich in de zomer soms aan een lean-beschouwing over zijn vakantie. Met deze bijdrage probeer ik zijn voorbeeld te volgen…

Onze vakantieplek, afgelopen maand bevond zich in Cingoli (de Marken, Italië). B&B Numero 7  http://www.numero7.eu/ wordt gerund door 2 Vlamingen, David en Wim, die zo’n 10 jaar geleden aldaar neerstreken. Ze kochten er een 17e eeuwse hoeve, en toverden deze om tot een groot appartemento voor henzelf, en 4 ruime vakantiewoningen voor hun gasten. Je kan er een appartement huren zonder catering, ofwel kiezen voor de B&B-formule. Van bij de aanmelding die stipt beantwoord wordt,  over het verblijf waar je echt verwend wordt, tot de nazorg is top. Inmiddels is er via Facebook een echte community gegroeid van Numero 7 believers. In de kalme periodes zonder verhuur hebben ze een stekje in Vlaanderen, waar ze Vlaamse gastentafels organiseren.

Dit jaar was het voor ons de tweede keer dat we deze parel bezochten, en er was een duidelijke groei merkbaar : ondertussen hebben ze een olijfgaard gekocht, en produceren ze hun eigen olie. Onder zachte druk van de vele gasten, die er keer op keer culinair genieten van hun gastentafels, verschijnt dit najaar hun eerste kookboek (A Tavola).

Een mooi voorbeeld van lean kregen we eveneens tijdens een bezoek aan een oleificio  http://www.oliorosini.it/index.php/it/ .

De eigenaars moeten hier hun geld verdienen op 3 maanden tijd. De olijf is een natuurproduct, en laat zich slechts oogsten tussen oktober en december. Een reden te meer dat de hele oogst, productie en aflevering zo lean mogelijk moeten verlopen.

We krijgen een rondleiding van Nadja, die de zaak noodgedwongen overnam van haar vader , die in 2015 overleed. “Hij was 83 jaar oud, maar zat nog vol plannen’ zei ze, ‘hij wou continu verbeteren en nieuwe technieken uitvinden en toepassen’.

5 S. De hele productiehal was brandschoon, de machines netjes onderhouden.  We krijgen een vakkundige uitleg per toestel, alsof we er morgen aan de slag mee gaan. Deze informatie stond ook nog eens in een overzichtelijke werkmap per machine.

Van de olijf gaat er gewoon niets verloren : restafval van blaadjes en schillen worden verwerkt in veevoeders. Tot en met de pit wordt gerecycleerd : onderzoek heeft aangetoond dat de vermaalde pitten een hogere energiewaarde hebben dan pellets. Qua ‘no waste’ kan dit tellen …

Na de toer doorheen de productiehal volgt nog een perfecte degustatie. Er zijn zo’n 400 soorten olijven (en ik die dacht dat dit alleen gold voor druiven …). We proeven er een 6-tal soorten en enkele assemblages (met citroen, sinaasappel , rode peper).

Als je de gedreven Nadja mag geloven, koop je nooit nog olijfolie in de supermarkt.

Continu verbeteren? Bij Numero 7 en de olijfboer is het alleszins volledig ingebed in hun denken en doen. Beiden zijn klein gestart en hebben telkens kleine stapjes vooruit gezet: Numero 7 in het steeds beter beantwoorden van de behoeften van hun klanten (klantenbinding), de olijfboer in het beter benutten van de beperkte (oogst)tijd.  Is dit niet wat we allemaal willen?  

Er is zeker een parallel te trekken met Zorgondersteuning. Wat ooit begon met één congres door enkele enthousiastelingen, is uitgegroeid tot een vereniging die steeds meer (en beter) wil doen inzake efficiëntiewinst.

Zorgondersteuning vzw wil jullie als expertisecentrum in proces – en performantieoptimalisatie bijstaan.  We doen dit aan de hand van een brede waaier aan initiatieven: uitwisseling van best practices met collega-zorginstellingen, een jaarlijks congres rond een actueel thema, diverse opleidingen gaande van workshops tot een volledig traject waarbij we van u een echte ‘lean’-deskundige maken. Tot slot organiseren we ook intervisiegroepen waarbij we in kleine groepjes jullie eigen projecten bespreken en samen tot oplossingen komen. Dit alles onder begeleiding van enkele lean-experten.

Ook in het komende jaar hebben we nog enkele zaken in petto om jullie nog beter te kunnen ondersteunen in het verbeteren van jullie zorglogistiek.

Waarom alleen zoeken en denken als u beroep kunt doen op de kennis van ons allen? Samen sterk voor de toekomst!

Zorgondersteuning vzw… DOOR en VOOR de Vlaamse zorgsector.