Zorgondersteuning vzw blogt: “Bring Your Own Brains”

Logo_ZOZorgondersteuning vzw blogt!
2016-04
Willy Van Overschée

Van BYOD naar BYOB

Vroeger was het de werkgever die voorschreef welke laptop, welke telefoon en welke smartphone je mocht gaan gebruiken.

Omdat het nu eenmaal fijner werkt met de ene of de andere is daar enige jaren geleden verandering in gekomen. Het motto bij veel organisaties werd dan ook: “Bring Your Own Device” (BYOD). Breng je eigen apparaat mee. De hardware die medewerkers privé gebruiken is immers vaak veel beter ingesteld op hun wensen en behoeften. Medewerkers kiezen nu eenmaal graag de apparatuur die het beste bij hun past. Bovendien leidt deze technologische vrijheid tot meer tevredenheid, meer commitment en productiviteit. Of, anders geformuleerd, er wordt veel meer ruimte gegeven aan het zelfdenkend vermogen van de medewerker.

Onlangs was ik bij een bijeenkomst , waar de spreker het adagium in herinnering bracht over de medewerkers die bij het begin van de werkdag gevraagd werden “hun hersenen bij de receptie achter te laten”. Een prachtige one-liner die kernachtig weergeeft hoe we het met elkaar hebben gedaan. De systemen die we met elkaar hebben weten te creëren hebben het zelfdenkend vermogen van de gebruikers steeds verder ingeperkt. Dit is de cultuur zoals die door velen jarenlang werd gehanteerd (en gepromoot) en in duizenden organisaties is geïmplementeerd.

En waar de intelligentie van de systemen het vandaag de dag zelfs steeds vaker volledig van de mens kan overnemen ontstaat ook het besef dat, als de gebruiker niet goed is aangesloten op de systemen, het hart uit de onderneming aan het verdwijnen is. De gebruiker accepteert het steeds minder vaak om bij aanvang van het werk de hersenen bij de receptie achter te laten.

De systemen van de toekomst, of het nu om hardware, software, machines of apparaten gaat, zijn slimme systemen die recht doen aan het zelfdenkend vermogen van de gebruikers. Die ruimte geven aan dit zelfdenkend vermogen en die gebruikers hierin ook stimuleren.
“Bring-your-own-brains” (BYOB) is over wie jij als persoon bent. BYOB is het nemen van verantwoordelijkheid, het tonen van eigenaarschap, over leiderschap in alle lagen van de organisatie.

Of je nu verpleegkunidge, zorgassistent of arts of leidinggevende bent, je doet er toe, je voegt waarde toe.

Ook dat is Lean – Bring Your Own Brains.