14 sep Zorgondersteuning vzw blogt: het stemmetje.
Het stemmetje
Ik beken. Ik ben een absolute fan van onze hond Chloé. Onze viervoeter leeft helemaal in het hier en het nu. Ik word meteen rustig als ik bij haar ben. Ze herkauwt soms haar eten, maar nooit haar dag. Het gebeurt wel eens dat ze tijdens een wandeling een voorval heeft met een agressieve hond. Dit duurt meestal niet lang. Eerst wat onrustig gesnuffel. Dan volgt gegrom en geblaf. Tenslotte wat getrek aan de leiband. En dat is het. Eens haar rivaal uit het oog verdwenen is, schudt ze de negatieve energie letterlijk van zich af. Haar stresshormonen zijn vlug onder controle en haar staart kwispelt terug. Chloé komt er niet op terug, dramt er niet over door. Geen gepieker in haar hoofd. Is dat niet om jaloers op te zijn?
Ook jij was ooit zo. Als baby reageerde je net als Chloé. Voor je woorden kende, was het betrekkelijk stil in je hoofd. Je herinnert je waarschijnlijk weinig van het moment dat je ter wereld kwam of van de smaak van de borstvoeding die je kreeg. Je was er nochtans zeker bij en je zintuigen stonden op scherp. Je had echter nog geen taal om het op te slaan of terug te roepen. Maar dan groeide je grote grijze hersenmassa verder. Neurotransmitters werden geproduceerd en prikkelden je synapsen. Verbindingen werden gelegd en je taal werd rijker. Langzaam groeide het aantal woorden en ontstond er een klein stemmetje in je hoofd. Je stemmetje sloeg alarm als je knuffelbeer in de was moest of als je mama even niet in de kamer was. Maar het werk was nog niet af. Je hersenen en je taal ontwikkelden zich steeds verder. Je werd volgepropt met nieuwe concepten zoals verantwoordelijkheid, tijd en ruimte. En ook je stemmetje werd steeds actiever. Soms te actief. Het kost sommigen moeite om het stemmetje in hun hoofd onder controle te krijgen. Het stemmetje maakt zich constant druk over wat gebeurd is en wat moet komen. We denken, denken, denken…. Soms brengt het stemmetje mensen continu in stressmodus en vinden ze geen rust meer. Het helpt hen geen meter vooruit maar het is sterker dan zichzelf. Pas als de emmer overloopt trekken ze aan de alarmbel.
Maar zo ver hoeft het niet te komen. Je moet niet ziek zijn om beter te worden. Allerlei therapeuten, goeroes, zelfhulpboeken of trainingen wijzen je graag de weg. Eerst leer je het stemmetje herkennen dat constant kletst en kakelt in je hoofd. Het is soms nuttig, maar vaak ook niet. Het herkauwt steeds het verleden en maakt zich zorgen over wat komen moet. Eens je het stemmetje herkent, ben je al op de goede weg. Vervolgens leer je dat je dat jijzelf niet het stemmetje bent. Jij zit aan het stuur en jij kunt het stemmetje sturen. Om baas te worden over het stemmetje kun je kiezen voor twee scenario’s. Bestsellerauteurs als Katie Byron en Stephen Mitchel leren je de inhoud van het stemmetje tegen het licht te houden. Mo Gwadat reikt hiervoor een soort checklist aan, terwijl Eckhart Tolle je op een dieper spiritueel pad meeneemt in zijn boeken en podcast. Voor sommigen onder ons lukt dit niet. Dan is er nog het tweede scenario. Je laat het stemmetje los. Via mindfulness, yoga of andere programma’s leer je om even afstand te nemen van het stemmetje. Er even niet naar luisteren kan wonderen doen. Zorgvuldig opgestelde programma’s worden aangeboden om je terug naar het hier en nu brengen, weg van het stemmetje dat alleen in het verleden en de toekomst bezig is. Je focust je heel bewust op je ademhaling of je voelt en ruikt bewust aan voorwerpen uit je omgeving. Je doet dit met je volledige aandacht zodat het stemmetje even op de achtergrond verdwijnt. Je focus verbetert erdoor, je voelt je ontspannen en rustig.
Ik sluit mijn laptop af en ga de living binnen. Chloé ligt roerloos in haar mandje. Ze weet niet dat ze een hoofdrol speelt in mijn blog. Een blog over rust en focus vinden. Het is ook een thema dat we als vzw Zorgondersteuning niet uit de weg gaan. “Meer bereiken doe je beter anders” is het adagium van Elke Panis en Jos Vanoppen ons. Benieuwd? Op onze website vind je er alvast meer over terug.
Kijk snel op https://zorgondersteuning.be/beter-anders/
Hans Crampe, bestuurder van Zorgondersteuning vzw