20 mei Zorgondersteuning vzw blogt: Bliss point!
Bliss point!
Heb je ooit gehoord van het bliss point? De term is afkomstig uit de voedingsindustrie. Het is het punt waarbij een voedingsproduct of een gerecht de ultieme balans bevat van zout, suikers, vetten en voedingsstoffen. Enkel en alleen in deze unieke samenstelling vind je de smaak overheerlijk en produceren je hersenen massa’s dopamine. Het voelt fantastisch aan! Net iets minder of meer van één ingrediënt genereert dit effect niet. Voor voedingsbedrijven en topchefs is het ontzettend belangrijk om op zoek te gaan naar dit wonderbare evenwicht. Het is immers de cruciale factor in de aantrekkelijkheid van hun producten of maaltijden. Sommigen doen er werkelijk alles aan om deze gouden samenstelling geheim te houden. Zo behoort de samenstelling van Coca Cola tot de best bewaarde geheimen en maakte Howard Moskowitz van spaghettisaus een meesterwerk.
Maar het bliss point bestaat niet alleen in de voedingsindustrie. Het wordt onderzocht bij muziek, auto’s, parfums, reizen, jobs en zelfs bij de architectuur van ziekenhuisgebouwen.
Bij een reis is het bliss point uiteraard voor iedere vakantieganger anders. Toch zijn er zeker trends. Een studie wees uit dat voor de meesten onder ons de continue aanvoer van nieuwe, verrassende en aangename prikkels belangrijk is. Deze ervaringen dragen onbewust sterk bij tot een fijn vakantiegevoel. Op zich niet verrassend natuurlijk. Stel je gaat 14 dagen op vakantie in een resort all inclusive. De kans is groot dat je de eerste drie dagen meer van het ontbijtbuffet geniet dan de volgende drie dagen. Naarmate het meer voorspelbaar wordt, ebt het topgevoel weg. Je kunt het bliss point weer opzoeken door kleine uitdagingen of nieuwe leerervaringen in te plannen. Een goed uitgebalanceerde reis doet wonderen. Met wat zelfkennis en een goede voorbereiding kun je nog meer genieten van een citytrip of een langere reis. Alles is een kwestie van een correct evenwicht.
Een blikvanger in de literatuur is de vraag of er ook een bliss point bestaat in de werkomgeving. Stel je voor! Een ideale balans van een job die dopamine in je hersenen laat floreren. Een punt waarop je batterij volledig opgeladen wordt. Kan het? Bestaat er een ideaal evenwicht tussen procedures en regelruimte of tussen uitdaging en rust? Op zoek naar je gouden balans helpen een aantal gevalideerde meetinstrumenten je alvast op weg. Ze brengen stap voor stap in kaart wat je energie geeft of wat je energie kost. Een cruciaal evenwicht tussen een 15-tal ingrediënten blijkt van invloed te zijn bij de opbouw van bliss point op het werk.
Recent is er ook zoektocht naar een bliss point bij het bouwen van ziekenhuizen. Bestaat de ideale mix bij het ontwerpen van een ziekenhuisgebouw? Wat is de ideale samenstelling van bijvoorbeeld oppervlakte, lichtinval, akoestiek en kleuren waarbij de patiënten en zorgverleners zich goed voelen in hun vel? Bestaat er een optimale healing environment? Jazeker! En net het antwoord op deze vraag sluit nauw aan bij de kernopdracht van zorgondersteuning. We wijden er dan ook graag een avondactiviteit aan. Maar niet zo maar een avond activiteit. We doen er alles aan om het bliss point te bereiken. Een beknopt en bruikbaar referentiekader, enkele mooie praktijkvoorbeelden, de kans om fijne en interessante mensen te ontmoeten bij een hapje en een drankje. Kom dus zeker naar onze activiteit op 5 juni en ervaar zelf het bliss point. https://zorgondersteuning.be/activities/activiteit-bouwen-in-de-zorg/
Hans Crampe, Bestuurder van Zorgondersteuning vzw