Thuiswerken in tijden van corona

Stelling 2

Met enkele ingrepen maak je van je huis een perfect office. 

Thuiswerken in coronatijden samen met je ook thuiswerkende partner en spelende of studerende kinderen is een beetje zoals werken in een landschapskantoor. Er is voldoende onderzoek en ervaring om te weten dat dit niet werkt. Het is een heuse aanslag op je productiviteit. Je werkt dan meer in een continue  storingsmodus dan wat anders. En in focus of flow raken, kan je dan wel helemaal vergeten. Maar het hoeft niet hopeloos te zijn. Met wat aanpassingen is het prima mogelijk om een werkbare omgeving te creëren.

Met deze actie maak je van je thuis een werkbaar kantoor.

  • Kies je werktafel idealiter in een aparte ruimte.  Het is geen goed idee om in het lentezonnetje in de tuin of het buitenterras te gaan werken. Mijd ook die plaatsen die een connotatie met andere, plezante,  zaken hebben. Je slaapkamer of de ruimte waar je normaal televisie kijkt zijn twee plaatsen die bijvoorbeeld niet zo geschikt zijn. Als je geen apart bureel hebt, zijn je living of keuken de twee betere plaatsen.
  • Licht en lucht. Heel basaal, maar tegelijk zo belangrijk. Een scherm waar de zon in schijnt. Een kamer die muf is en niet verlucht… allemaal factoren die net dat verschil maken tussen comfortabel werken en discomfort.
  • Maar nog belangrijker is dat je altijd op dezelfde plaats werkt.  Zie je hele huis niet als een mobiel kantoor. Ook hierin is routine belangrijk. Dat zal niet alleen je omgeving helpen je niet te storen, maar nodigt ook je brein uit om in werkmodus te gaan.
  • Denk aan de ergonomie van je bureelstoel en van je werktafel. De juiste hoogte is heel belangrijk. Investeer in een goede stoel. Het zal je veel nekklachten en pijnstillers besparen. En het helpt je straks beter te slapen.
  • Wellicht werk je op een laptop. Doe eenmaal een inspanning om de juiste instellingen te vinden of te organiseren. Laptop op de juiste hoogte. Bij voorkeur een extra groot scherm. Een externe muis. Een extern toetsenbord dat voldoende groot is. De ergonomie van werken op een laptop is heel erg belangrijk.
  • Kijk regelmatig even weg van je scherm. Het zal helpen je ogen minder te vermoeien. En dat scheelt straks weer een portie hoofdpijn.

Dat wat betreft je fysieke werkplaats. Maar ook je digitale omgeving is een factor die het verschil kan maken.

  • Zorg dat je alle nodige software ter beschikking hebt. Dit is belangrijk in het geval je (tijdelijk) op je eigen laptop moet werken. Vraag desnoods bijstand van je IT afdeling.
  • Zorg dat je alle bestanden en alle data ter beschikking hebt. Niets zo ellendig als de hele tijd moeten zoeken naar het juiste bestand, of, erger nog, vaststellen dat je in het foute bestand werkte. Het is een goed moment om de overstap naar een volledig papierloze omgeving te maken. Dat helpt.
  • Wellicht werk je via de cloud. Is je wifi aangepast? Grote bestanden synchroniseren terwijl zoonlief al je bandbreedte benodigd voor zijn games en je partner op Netflix bingwatcht, is niet evident. Maak hier de nodige afspraken.
  • Thuiswerk vraagt extra aandacht voor cyberveiligheid. We horen dat cybercriminelen extra actief zijn in deze coronatijden, dat betekent voor jou als thuiswerker extra alertheid. Open geen bijlages tenzij van echt betrouwbare bronnen.
  • Ook thuis ben je aan de privacyregels gebonden. Zeker als je met vertrouwelijke gegevens omgaat. Is je wifi beveiligd? Maar laat ook thuis geen bestanden open staan.

 

Dit gezegd zijnde. Hou het ook allemaal wat aangenaam. Een mooi uitzicht op je tuin. De vogels die de laatste zaadjes uit de mezenbollen komen wegpikken. De rust in je living met wat zachte Mozart op de achtergrond. Het biedt wat extra’s. En da’s in deze coronatijden met zijn verplichte afzondering ook wel meegenomen.

Je kreeg met je verplicht thuiswerk een extra dosis verantwoordelijkheid mee. Maar tegelijk ook flink wat vrijheid. Als je deze twee zaken kan verzoenen, dan zijn er straks ook twee winnaars.

Vrijdag gaan we hier verder op in. We bespreken dan stelling 3 “Ook met je nieuwe vrijheid kan jij je uitstelgedrag de baas”.

 

Jos Vanoppen