Zorgondersteuning vzw blogt: “Lean in je hoofd?”

Ben ik Lean in mijn hoofd?

               young man entrepreneur relaxing at his desk in his office     young businessman relaxing sitting in the office

Met deze vraag als trigger startte ik een jaar geleden mijn queeste doorheen de wetenschappelijke literatuur. Alvast één iets stond als een paal boven water. Inzicht in hoe je hersenen werken is in. De ene na de andere internationale bestseller verovert managementland. Het format is vaak gelijklopend. Na een inleiding in de anatomie en de biochemie van de hersenen krijg je een aantal inzichten en technieken aangeleerd. Zo bepaalt de wondere wereld van de regulatie van dopaminespiegels en andere neurotransmitters  in je hersenen of je doelgericht werkt of niet. De meeste van de aangeboden technieken hebben ook de wetenschappelijke toets doorstaan. Je kunt ze eenvoudig gebruiken om je hoofd Lean te maken,  je tijd te beheren en doelgerichter te werken.  Interesse in een tipje van de sluier?  Lijd jij aan procrastinatie?

Ik zal je onmiddellijk gerust stellen. Het is geen vreselijke ziekte waarvan je maag darm problemen krijgt of jeuk op moeilijk bereikbare plaatsen.  Procrastinatie is vrijwillig uitstelgedrag. De kans bestaat dat je er aan lijdt. Eén op vier van ons heeft er last van. Het bestaat in veel gradaties. Er zijn relatief onschuldige varianten zoals wachten tot op het laatste moment om  je belastingbrief in te dienen.  Zes op tien mensen doet dit. Op zich is dit niet zo erg omdat het maar één keer per jaar gebeurt.  Veel erger is het wanneer je dit bij elke belangrijke taak toepast. Wachten tot het vijf voor twaalf is. Flirten met de deadline. Jezelf de stuipen op het lijf halen en stressen tot het (hopelijk) net op tijd klaar is. Soms lijd je eronder maar lukt het maar niet om ermee te stoppen. Maar dit is niet steeds zo. Misschien rationaliseer je dit gedrag wel. Je houdt jezelf voor dat  je beter werkt onder druk. Toch spreekt elk onderzoek dit tegen. Procrastinatie geeft een nadelig effect op het resultaat, op je prestaties, de rust in je hoofd en op je omgeving. Maar wat kan je er aan doen?

Wat heel wat neurowetenschappelijke onderzoeken en boeken gemeen hebben is dat ze eerder oplossingsgericht dan probleemgericht zijn. Er wordt niet gepeuterd in je kinderjaren. Je persoonlijkheid wordt niet tegen het licht gehouden. Nee! Centraal staan oplossingen en concrete tips. Zo ook bij procrastinatie. Probeer de volgende keer dat je een taak wilt uitstellen eens de 5-minutenregel toe te passen. Je beslist voor jezelf dat je nu zal starten met de taak maar dan slechts voor vijf minuten. Mentaal kan je hier niets tegen in brengen. Want 5 minuten zijn zo voorbij. Wat zal je merken? Na vijf minuten doe je gewoon verder. Want de moeilijkste kaap heb je genomen. Je bent over je startweerstand heen. Door effectief te starten zijn allerlei biochemische processen in je hersenen op gang gekomen en krijg je zin om verder te doen.  Je wordt er bovendien rustiger van. Taken die je laat liggen blijven immers spoken door je hoofd.

Zo zijn er tientallen technieken beschikbaar die je helpen om lean in je hoofd te worden. En ja, ik hoor het je al denken. Denk je dan echt dat ik de mogelijkheid heb om me daar in te verdiepen.  Ik voel me al een duizendpoot die gevraagd wordt om zijn beste beentje voor te zetten. En onze klanten, die gedragen zich steeds meer als een rupsje nooit genoeg. Het water staat aan mijn lippen. Ik kan echt niet meer doen dan nu. Laat staan nog eens energie steken in zoiets!.

Pas dan even de 5 minutenregel toe. Schrijf je in voor een opleiding bij zorgondersteuning en maak kennis met de 9 andere technieken die je het leven eenvoudiger maken. Zorgondersteuning biedt ze aan in de langlopende opleiding of in een aantal specifieke sessies rond tijdsmanagement: Getting the right things done opleiding.

Hans Crampe