Zorgondersteuning vzw blogt: “Continu verbeteren in Valencia”

Continu Verbeteren in Valencia
door Marc Vlaeminck

Een recente citytrip naar Valencia, de op twee na grootste stad in Spanje (787.000 inwoners), gaf inspiratie voor deze blog.

Je kan continu verbeteren …

… als persoon (1):  Goeie kennissen bezorgen ons een handige stadskaart en reisgids, enkele eettentjes incluis. We vullen de voorbereiding aan met nog wat Trip Advisor-adresjes.

… als persoon (2): Na een vorige bijna te laat-ervaring op de luchthaven, nemen we nu geen risico: de tijden om van huis tot op Zaventem te geraken worden correct ingeschat, en we zijn keurig op tijd. Alleen – de piloot meldde ziek – en daardoor heeft onze vroege vlucht twee uur vertraging.

… als stad (1): Valencia bereiken we na twee uur vliegen. Het transport van de luchthaven naar de stad verloopt bijzonder vlot. Een vriendelijke bediende helpt ons in verstaanbaar Engels aan een metro- en buskaart. Om de zeven minuten vertrekt een metro die je op minder dan 20’ naar het centrum brengt. Snel en goedkoop!

… als stad (2): Er is een uitgebreid busnet, met een app die je perfect aangeeft per halte welke bus je binnen welke tijd kunt verwachten.

 

… als organisatie, in casu ons hotel (1): Het is druk aan de balie, maar de twee medewerkers krijgen snel hulp van een derde, die zich deskundig over de gasten ontfermt. Hier is zwaar ingezet op efficiëntie en klantvriendelijkheid. De kamer is ruim en biedt perfect wat op de site beloofd werd.

… als organisatie, ons hotel (2): Als er al eens iets misgaat, grijp je snel in. Het hotel organiseert zelf een fietsenverhuur (weliswaar met een externe dienstverlener). Op de tweede dag van onze fietsenhuur, krijgen we een lekke band. Na wat heen en weer getelefoneer maken we de fietsen vast en laten we hen achter. Als we dit melden aan het hotel worden de kosten voor de huur gewoon niet aangerekend.

 

De grootste verbetering komt wel op conto van de stad zelf, hierbij omgedoopt tot VaLEANcia.

 

In 1957 teisterde een ware zondvloed de stad, met veel materiële schade en meer dan 100 betreurde doden. Na deze ramp nam de lokale overheid een drastische beslissing: de rivier Turia werd gedregd, en over een afstand van negen km werd een reusachtig park aangelegd met wandel-, fiets- en sportmogelijkheden. En zo werd de – eens dodende – rivier een grote troef.

 

Op het uiteinde van dit park werd nog voor een grote publiekstrekker gezorgd. De Valenciaanse architect Calatrava werd gevraagd een prototype van een nieuwe stad te ontwerpen: de stad van de Kunst en de Wetenschap.

 

 

Het heeft Valencia geen windeieren gelegd. Vorig jaar telde het meer dan 2.750.000 bezoekers !

 

Marc Vlaeminck