Het boek “Lean in gezondheids en – welzijnsvoorzieningen” doorgelicht!

20
mei
AZ Maria Middelares, Ghent, Belgium
Aanvang om 18:30 - einde voorzien rond 22:00

Terugblik

We blikken met tevredenheid uit naar deze activiteit waarbij Prof. Verdonck een korte inleiding verzorgde over Lean vs het nieuwbouwziekenhuis van AZ Maria Middelares waar we te gast waren. Nadien werd de auteur dhr. Hans Crampe het vuur aan de schenen gelegd door de inspirerende vragen van dhr. Theo Wijnen. Om het boek te kaderen werden er 2 no-nonsense praktijkgetuigenissen gebracht door de gemeente Wevelgem door Lisa Yserbyt, beleidsmedewerker gemeentesecretaris en OCMW Waregem door Bruno De Backer, secretaris. De presentaties en evaluaties worden binnenkort gepubliceerd op onze website.

Programma

Op deze activiteit stellen we het boek ‘Lean in gezondheids en – welzijnsvoorzieningen’ van Hans Crampe, bestuurder van Zorgondersteuning vzw en verpleegkundig-paramedisch directeur in het AZ Maria Middelares, centraal. Tijdens een eerste onderdeel van de activiteit leggen we de auteur Hans Crampe het vuur aan de schenen met gerichte vragen over het boek, de context en zijn inzichten/ervaringen.

Nadien zullen de volgende 2 concrete praktijkvoorbeelden gebracht worden:

 • OCMW Waregem – Bruno De Backer, secretaris
  De spreker brengt een ‘no nonsense praktijkgetuigenis’ van de introductie van Lean in het OCMW Waregem met enkele eenvoudige bruikbare tools en met de concrete resultaten, dit gekaderd binnen het ISO-9001 kwaliteitssysteem waarover het OCMW beschikt.
 • Gemeente Wevelgem – Lisa Yserbyt, beleidsmedewerker gemeentesecretaris
  Wevelgem is in 2011 gestart met een eerste Lean-traject. De technieken van Lean werden toegepast op het proces van de inkomende facturatie. De werkwijze, betrokkenheid van de organisatie en de lessons learned worden kort toegelicht. Vanuit dit eerste traject is er zowel vanuit het beleid als vanuit het management gekozen om volop de kaart van Lean te blijven trekken om de organisatie verder te verbeteren. Het ontstaan en levendig houden van deze dynamiek en een aantal resultaten wordt besproken.

Prof. Pascal Verdonck, CEO AZ Maria Middelares zal in de inleiding even stilstaan bij hoe ze ervoor gezorgd hebben om met hun nieuwbouw ziekenhuis een efficiëntere werking van de flows van patiënten, middelen, medewerkers, zorgondersteunende processen, etc te bewerkstelligen.

Agenda:

 • 18u30-19u00: onthaal + broodjes
 • 19u00-19u25: Verwelkoming en inleiding door dhr. Pascal Verdonck
 • 19u25-20u10: Interview auteur dhr.Hans Crampe door dhr.Theo Wijnen
 • 20u10-20u35: Case OCMW Waregem, dhr. Bruno De Backer
 • 20u35-21u00: Case Gemeente Wevelgem, Mevr. Lisa Yserbyt
 • 21u00-21u20: Vragenronde
 • 21u20-22u00: Afsluitende netwerkdrink

Elke aanwezige krijgt een gratis exemplaar van het boek Lean in gezondheids en – welzijnsvoorzieningen’. We kijken er naar uit u te verwelkomen op deze activiteit.


Scroll to Top