Activiteit “De nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de cytostatica”

21
sep
Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, Leuvensesteenweg 517 3070 Kortenberg, België
Aanvang om 18:30 - einde voorzien rond 21:30

Terugblik

We startten de avond met de presentatie van Dhr. David Devolder. Hij gaf wat cijfermateriaal mee en een kijk op de  situatie in het dagcentrum oncologie in het UZ Leuven. Daarna bracht hij een aantal verbeterprojecten naar voor, samen met hun voor-en en nadelen.

Daarna was het de beurt aan Mevr. Nele Clottens. Zij gaf ons meer informatie over het belang van patient counseling en hoe het pilootproject daarrond in het UZ Gent georganiseerd was.

Laatse spreker was Dhr. Pieter-Jan De Jonghe. Hij gaf ons een unieke inkijk in een [email protected]

Tot slot werd er nog een panel gemodereerd door Mevr. Birgit Tans. Zij stelde een aantal kritische vragen aan de sprekers en maande het publiek aan dit ook te doen.

De presentaties van die dag kunnen jullie hieronder terugvinden.
(Niet alle presentaties staan online. Van zodra we de goedkeuring krijgen van de spreker voor publicatie, komt hun presentatie online. Indien interesse in een van de presentaties die niet online staat, neem contact op via [email protected])

Wie wil, kan nagenieten aan de hand van enkele foto’s! 


Programma

Binnen het traject ‘Apotheekprocessen’ organiseren we dit jaar een 3de activiteit.

In 2015 hebben we een interactieve sessie georganiseerd rond het organiseren van medicatielogistiek op een zo veilig, kwaliteitsvol en efficiënt mogelijke manier. De praktijkvoorbeelden van AZ Alma (Mevr. Ann-Sophie Franki) en AZ Damiaan (Dhr. Kurt Verbeke) waren een uiterst interessante kijk op de voordelen/nadelen, de beslissingsparameters, de implementatie, valkuilen, lessons learned, etc die zij hebben ervaren.

In 2016 hebben we de focus gelegd op de traceerbaarheid van geneesmiddelen en implantaten. Dhr. Thomas De Rijdt (UZ Leuven) en Mevr. Laurence Dupond (AZ Sint-Lucas) hebben met ons hun ervaringen gedeeld van binnen hun zorginstelling. Ze hebben duiding gegeven over het vroegere proces, het nieuwe proces, implicaties op de organisatie, afweging tussen de voordelen vs de investeringen en welke harde noten ze heb moeten kraken en nog zullen moeten kraken naar de toekomst toe.

In 2017 gaan we verder op dit élan en organiseren we terug een inspirerende en praktijkgerichte sessie.
Dit jaar zal het gaan rond de nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de cytostatica.

Sprekers:

Apr. Nele Clottens

Apr. David Devolder

Dhr. Devolder is afdelingshoofd bereidingen binnen de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. De term bereidingen mag breed geïnterpreteerd worden, want het beleid en processen onder magistrale bereiding, productie, cytostatica, parenter voeding, Unit Dose verpakkingen en CSA vallen onder de verantwoordelijkheid van Dhr. Devolder. Hij wordt hierin bijgestaan door een team van ziekenhuisapothekers met een hoge expertise in hun domein.

Mevr. Clottens is binnen de productie-eenheid van UZ Gent verantwoordelijk voor de steriele en cytotoxische bereidingen. Ze is ook 25% klinisch apotheker op de afdeling kinderoncologie.

Apr. Birgit Tans

Dhr. De Jonghe (foto volgt) is ziekenhuisapotheker en radiofarmaceut in opleiding binnen het AZ Groeninge te Kortrijk. Hij is verantwoordelijke CSA en endoscopie, Kwaliteitsverantwoordelijke productie en radiofarmaceut bij het PET Centrum West-Vlaanderen.

Mevr. Birgit Tans is ziekenhuisapotheker in het UZ Leuven. Mevr. Tans is verantwoordelijk voor de productie van de cytostatica en potentieel toxische stoffen, en alles wat daarmee verband houdt.

Programma:

 • Dhr. David Devolder is afdelingshoofd bereidingen binnen de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. Hij zal spreken over: “Optimalisatie van de stromen op dagzaal oncologie”
 • Daarna komt Mevr. Nele Clottens spreken over “Patiënt counseling op oncologie: Samen zorgen voor de patiënt” Mevr. Clottens is als ziekenhuisapotheker binnen de productie-eenheid van UZ Gent verantwoordelijk voor de steriele en cytotoxische bereidingen
 • Derde en laatste spreker is Dhr. Pieter-Jan De Jonghe, ziekenhuisapotheker, radiofarmaceut in opleiding en verantwoordelijke CSA en endoscopie bij het AZ Groeninge te Kortijk. Hij zal spreken over “Implementatie en praktijkervaring [email protected]
 • De avond wordt aaneengesproken en gemodereerd door Mevr. Birgit Tans. Mevr Tans is binnen de ziekenhuisapotheek UZ Leuven verantwoordelijk voor de productie van de cytostatica en potentieel toxische stoffen.

Agenda:

 • 18u30-19u00: Onthaal + broodjes
 • 19u00-19u10: Verwelkoming en inleiding Zorgondersteuning vzw door Gudrun D’herckers, coördinator
 • 19u10-19u45:  “Optimalisatie van de stromen op de dagzaal oncologie” door Apr. David Devolder (UZ Leuven)
 • 19u45-20u20:  “Patiënt counseling op oncologie: Samen zorgen voor de patiënt” door Apr.  Nele Clottens (UZ Gent)
 • 20u20-20u55: “Implementatie en praktijkervaring [email protected]” door Apr. Pieter-Jan De Jonghe, (AZ Groeninge)
 • 20u55-21u25: Panel met moderatie door Apr. Birgit Tans – UZ Leuven
 • 21u25-22u00: Afsluitende netwerkdrink

Locatie:

Congrescentrum UPC KULeuven
Leuvensesteenweg 517
3070 Kortenberg

Wij streven ernaar deze avond te laten accrediteren.

 

 

Annuleren kan namelijk kostenloos tot 1 week voor de activiteit.
(Bij annulatie een week voor de activiteit wordt een administratieve kost aangerekend van €75 excl. BTW. Bij annulatie 48h voor de activiteit is het volledige inschrijvingsbedrag verschuldigd.)

Zorgondersteuning vzw – VOOR en DOOR de Vlaamse Zorgsector!


Scroll to Top